Europa Cup 2020 - úvod

Mistr České republiky KCC Sokol České Budějovice čekají v základní skupině A těžcí soupeři, když kromě nizozemského mistra narazí i na dva soupeře z Pyrenejského poloostrova. KCC Sokol České Budějovice jsou nejúspěšnějším českým družstvem na Poháru mistrů evropských zemí, když z pěti českých bronzů patří právě tři jihočeskému družstvu z let 2004, 2007 a 2011 (bronz dokázali vybojovat ještě VKC Kolín v roce 1997 a 1.KC Havířov v roce 2002).

Ve čtvrtek 9.1. je ve druhém zápase turnaje od 10:50 čeká portugalský mistr NC Benfica, který před turnajem prošel velmi intenzivní přípravou, když dvakrát absolvoval sérii přípravných zápasů v Nizozemsku, kde se kromě zápasů s nizozemskými soupeři utkal i s reprezentací Číny. Portugalské družstvo hraje, pod vedením korfbalového všeuměla Jorge Alvese, v téměř nezměněném složení na evropské scéně již od roku 2012, kdy porazilo VKC Kolín a následujících letech i KK Brno a právě českobudějovické krokodýly a bylo pomyslným katem českých medailových nadějí a čtyřikrát po sobě dokázalo vybojovat bronzové medaile. Dle dostupných informací berou portugalské opory tento turnaj jako poslední šanci na zisk cenného kovu a plánují odchod do korfbalového důchodu.

Druhý zápas skupiny je čeká ve čtvrtek již v 16:00, kdy narazí na největšího favorita turnaje – nizozemskou Fortunu Delft. Nizozemské družstvo se stalo překvapivým vítězem Korfballeague 2019, když do play-off vstupovalo až ze čtvrtého místa, ale vhodně nastavenou taktikou a jasně hraným funkčním korfbalem nakonec slavilo velký úspěch. Fortuna Delft slavila vítězství na Poháru mistrů v letech 2004 a 2005, kdy vládla evropskému korfbalu a kdy v jejím dresu nastupovaly takové hvězdy jako Wim Scholtmeijer, Barry Schep či Joost Preuninger a v sestavě zůstala i neuvěřitelná stálice Mirjam Maltha, která již ve finále v roce 2004 patřila do základní sestavy. 

Posledním soupeřem v základní skupině bude známý soupeř KC Barcelona, se kterým se Jihočeši utkali dvakrát již podzimní kvalifikaci ve Francii. Oba zápasy tehdy skončily pro českého mistra výborně, když ve skupině vyhráli 15:9 a ve finále kvalifikačního turnaje pak 22:15. Katalánský korfbal slavil největší úspěch na ME 2016, kde získal historický bronz, ale na klubové scéně se nikdy na medailové pozice v nejvýznamnější evropské klubové soutěži probojovat nedokázal. Nejlepším výsledkem KC Barcelona na Europa Cupu je sedmé místo z roku 2014 a největším klubovým úspěchem je pak vítězství na Europa Shieldu v roce 2016.


Komentáře

komentáře Disqus