EKC2018 #20 - zápas CZE vs ENG

České reprezentační družstvo se dnes představilo v další sportovní hale v nizozemské provincii Frieland. Poslední tři hrací dny totiž bude program již jen výhradně v Herenveenu, kde je nádherná hala, ale na našem týmu stejně jako na týmech ostatních bylo velmi znát, že jsou v ní poprvé. Bez možnosti tréninku bylo znát, že všechna družstva se s novým prostředím potřebují nejprve vyrovnat, a tak první čtvrtiny zápasů bylo vesměs velmi opatrné. 

Zápas o postup do boje o páté místo začal velmi oparně z obou stran a hráči obou družstev hráli velmi bojácně, aby snad neudělali moc chyb a pohled na hru nebyl příliš zajímavý. Přesto Češi působili přesvědčivějším dojmem po první čtvrtině vedli 6:5, když o koše se postarali muži i ženy stejnou měrou. Druhá čtvrtina byla z pohledu diváky snad ještě méně zajímavá, ubylo košů i pohybu a v poločase byl stav 8:7.

Vstup do druhého poločasu se našim reprezentantům příliš nepovedl a trápení v útoku pokračovalo a za sedm minut třetí desetiminutovky Češi skórovat nedokázali (dokonce ani z penalty) a dovolili angličanům se dostat do vedení 8:10. Trenér Ivo Kracík reagoval dvojím střídáním, když do hry poslal zkušené brněnské hráče Šedého a Faltýnkovou. Ještě do konce třetí čtvrtiny se našim povedl rychlý obrat skóre a i do poslední čtvrtiny tak vstupovali s jednokošovým náskokem 13:12.

Poslední desetiminutovka nabídla dvakrát vedení českého družstva o dva koše, a to 14:12 a pak ještě 15:13, ale angličtí reprezentanti dokázali necelé dvě minuty před koncem zápasu vyrovnat na 15:15 a schylovalo se k prodloužení. Okamžitě z dalšího útoku však skórovala nejstarší česká hráčka Lenka Faltýnková, která je mimo jiné i držitelkou stříbrné medaile z ME 2002. Do konce zbývala necelá minuta a Angličanům se podařilo získat výhodu penalty, na což nepřiměřeně zareagovala Martina Klacková a obdržela žlutou kartou a možná i trochu rozhodila nejlepšího střelce Anglie, který penaltu neproměnil, Češi získali míč a již jej dokázali udržet až do posledních vteřin a mohli slavit druhé vítězství na turnaji.

Koše českého družstva: Alexandr Vyroubal 4, Eliška Jonáková 3, Martina Klacková 2, Petr Pešák 2, Štěpánka Jonáková 2, Petr Šnajdr 1, Lenka Faltýnková 1, Jan Šedý 1


Komentáře

komentáře Disqus