Historické okénko – vypjaté semifinále v roce 1995

Nejvyšší česká soutěž do sezóny 1994/1995 přišla s novinkou, kterou byl rozhodující zápas o mistra České republiky ve formě jediného zápasu, a to po vzoru nizozemské nejvyšší soutěže.

Zatímco sezónu předchozí (1993/1994) se finále hrálo na dvě vítězná utkání a poměrem 2:1 na zápasy ji ovládl VKC Kolín nad finálovým soupeřem TKC Děčín. V sezońách předcházejících pak o vítězi rozhodovala tabulka finálových turnajů, kterých se zúčastnila vždy čtyři nejlepší družstva.

Rok 1995 pak nabídl postup TKC Děčín po vítězství nad SK Smíchov a druhý finalista vzešel z napjatě očekávaného souboje mezi VKC Kolín a KC Havířov. Kolínští vyhráli první duel na palubovce KC Havířov s přehledem, ale do odvety v Kolíně připravilo severomoravské družstvo skutečně geniální tah – dokázalo angažovat jednoho z nejlepších střelců a hráčů světa té doby Edwina Boumana, který střelecky táhl jedno z nejlepších nizozemských družstev Oost Arnhem. VKC Kolín se ve druhém zápase ujal rychle vedení a navyšoval náskok až na 7:0, ale následně začal působit faktor Bouman a KC Havířov neuvěřitelně dokázal vývoj tohoto zápasu zvrátit a vynutil si rozhodující třetí zápas, který se den poté opět konal v Kolíně.

VKC Kolín připravoval taktiku na to, kdo bude schopen přibrzdit rozjetého Boumana – tehdy bylo možné střídat pouze dva hráče během celého utkání a možnost vratného střídání byla zavedena až o několik desítek let později … Volba trenéra Filipa tehdy padla na Jana Kőnigsmarka, který hrál ve výtečné formě a dokázal Edwina Boumana ubránit a VKC Kolín kolektivním výkonem vybojoval postup do finále sezóny 1994/1995.

A o finále tohoto ročníku se zmíníme v příštím okénku historickém...

 


Komentáře

komentáře Disqus