Historické okénko – Mistři české ligy v kvalifikaci na Pohár mistrů evropských zemí do roku 2000

Uplynulý víkend měl dle původního mezinárodního kalendáře patřit kvalifikaci o jedno volné místo na finálovém turnaji Poháru mistrů evropských zemí Europa Cupu 2022. Turnaj byl však z důvodu zhoršující se pandemické situace, kdy celosvětově přibývá i více než 2,7 miliónu nakažených denně, zrušen. Postupujícím se bez boje stal český zástupce KK Brno, který mezi adepty na postup disponoval nejlepším aktuálním rankingem.

Poprvé se český zástupce účastnil kvalifikace na korfbalovou Ligu misrů v roce 1991, kdy ve dnech 9.-10.listopadu 1991 hrál československý mistr KC Děčín v nizozemských městech Rheden a Nijmegen kvalifikační turnaj 4 družstev o jedno postupové místo. Po dvou vítězstvích nad francouzským a polským mistrem přišla v posledním zápase porážka od arménského mistra Armsikopi Jerevan 13:14, která posunula na finálový turnaj arménského mistra.

Druhou kvalifikační zkušenost zažil VKC Kolín po zisku prvního mistrovského titulu v roce 1992 a na konci roku vyrazili Vembloudi na kvalifikační turnaj do maďarského Debrecenu. Ve dnech 28.-29.listopadu 1992 ovládli českoslovenští mistři všechna utkání, když postupně porazili AWF Krakow, Gődőllő i Armsikopi Jerevan a s celkovým skóre 46:28 bez problémů postoupili na finálový turnaj jež se v lednu 1993 konal v německém Castrol-Rauxelu. Hlavní kolínský trenéra a ikona kolínského korfbalu Karel Kőnigsmark již tehdy neváhal zapojit do kvalifikačních zápasů i mladé hráče, a tak se mezinárodní scéně poprvé představili vedle zkušených matadorů i náctiletí Jan Gondek, Sandra Hűbschamnnová či Lukáš Filip.

Další kvalifikační turnaj měl hrát český mistr (opět VKC Kolín) na konci roku 1995 a byl přiřazen do kvalifikačního zápasu s arménským mistrem Armsikopi Jerevan, se kterým se měl utkat na arménské půdě. Český mistr tehdy do Arménie neodcestoval z bezpečnostních i finančních důvodů a právo účasti na finálovém turnaji tak získal arménský mistr, ale ani borci z Jerevanu se v lednu 1996 na finálovém turnaji v Anglii nepředstavili a jejich místo zaujal španělský mistr St.Llorenc.

O rok později si VKC Kolín v kvalifikaci spravil chuť, když senzačně vyhrál německou kvalifikační skupinu po vítězstvích nad polským AWF Warsawa a německým Grűn Weiss. VKC Kolín se tehdy stal evropským překvapením a své účinkování dotáhl až k bronzu na finálovém turnaji v lednu 1997.

Na podzim 1997 musel poprvé do kvalifikace i čerstvý mistr 1.KC Havířov, který jasně ovládl svou skupinu ve dnech 20.-21.září 1997 a po vítězstvích nad polským AWF Biala Podlaska a slovenskou Prievidzou jasně postoupil na finálový turnaj EC 1998.

Další kvalifikační boje českých mistrů se pak konaly až po roce 2000, ale to bude náplní až některého z příštích Historických okének.


Komentáře

komentáře Disqus