Rotterdam Challenge 2017- poslední ohlednutí

Tento článek je poslední ze seriálu článků věnovaných mezinárodnímu turnaji Korbal Challenge Cup 2017 který se uskutečnil od 27.12.2017 do 30.12.2017 v nizozemském Rotterdamu. Za Českou republiku se tohoto turnaje zúčastnili hned tři reprezentační výběry:
  • seniorský tým, pod vedením trenéra Iva Kracíka a asistenta trenéra Wima Bakkera, 
  • tým U19, pod vedením trenéra Jiřího Podzemského a asistenta trenéra Milana Čejky, 
  • a tým U17, pod vedením trenérky Kláry Zábojové.
Níže Vám přinášíme kompletní výsledkový servis a ohlédnutí trenérů jednotlivých reprezentačních celků.
 
Reprezentace seniorů:
  • CZE vs. Portugalsko 18:15 (10:5)
  • CZE vs. Belgie U21 13:23 (9:11)
  • CZE vs. Cina 21:17 (11:11)
  • CZE vs. Surinam 7:19 (4:13)
Pohled trenéra, Ivo Kracíka: Obecně byl turnaj pro seniorku výbornou platformou, kde si trenéři a hlavně hráči mohou udělat představu o své kvalitě a porovnat dovednosti na mezinarodní urovni. Byla to střetnutí se 4 rozdílnými typy korfbalu a v tom to také bylo náročné a zároveň obohacující. Bohužel příprava na některé zápasy (11 hodin cesty v autobuse a následně 6 hodin sezení v hale, nebo začátek zápasu ani ne 14 hodin po skončení předchozího) nebyla ideální. Ale to je prostě fakt, se kterým jsme se museli poprat. Byla to také prní reálná spolupráce s Wimem Bakkerem na lavičce při zápase a při zhodnocení již odehraného. Za sebe mohu říci, že Wim přináší svůj pohled na korfbal a řešení jednotivých situací na hřišti efektivním způsobem. Zklamaný jsem ze zápasu s týmem Belgie U21, kdy i přes nespornou kvalitu soupeře, jsme měli být výsledkové vyrovnanějším soupeřem, ale to se nám podařilo pouze v první polovině zápasu. V druhé části se bohužel projevila absence individualit, které by vzali situaci na sebe a dokázali přinést snadnější koše. Na druhou stranu jsem moc rád za zápas s Čínou, v kterém polovina týmu soupeře totiž byla z Taiwanu (před zápasem jsem s tím souhlasili). Navíc trenér Číny a Taiwanu Ben Crum měl možnost neomezeného střídání (i s touto zkutečností jsme před zápasem souhlasili). Zápas s Čínou jsme týmově zvládli a zahráli dosatečně agresivně, zároveň s ohledem na stanovenou taktiku. Zápas se Suriname byl bohužel ovlivněn absencí S. Vyroubala a P. Galíčka, kteří chyběli v soubojích pod košem. Stejně tak byla znát únava hráčů po náročném programu. Naproti tomu hráči Surinamu měli den předem volno a přejeli nás v aktivitě i nasazení. Také bych chtěl ocenit účast štábu České televize, se kterými byla výborná domluva a spolupráce. Reportáž ve zprávách byla vítaným bonusem a hráči všech kategorí si opravdu připadali jako hvězdy (i když se někteří báli promluvit před kamerou). Těším se na dokument na ČT4 Sport. Myslím, že to bude hezká reklama korfbalu.
 
Reprezentace U19:
  • CZE vs. West 7:6
  • CZE vs. Duitsland 13:9
  • CZE vs. Oost 5:18
  • CZE vs. Zuid West 5:11
  • CZE vs. Belgie 5:14
  • CZE vs. Zuid 7:13
Pohled trenérů, Jiřího Podzemského a Milana ČejkyDomníváme se, že turnaj byl všeobecně vnímán trenéry velmi pozitivně jako vítaná součást přípravy spojená s přímou konfrontací s těmi nejlepšími ve svých kategoriích. Je pravdou, že ne vždy byla příprava na zápasy ideální, ale vzhledem k datu pořádání, pojetí turnaje i jeho obsazenosti, pozitivní dojmy převažují. Souhlasíme s názorem, že přítomnost Wima na lavičce přináší některé nové pohledy a postřehy, které nám mohou výrazně pomoci ke kvalitativnímu růstu hráčů i trenérů. Kromě 1. Zápasu proti výběru Oost, jsme odehráli slušný turnaj, kde ovšem obrana výrazně převyšovala útočnou fázi. Cílem bylo porazit alespoň jeden výběr NL a to se podařilo proti týmu, který nakonec obsadil 5. Místo. Pozitivně rovněž vnímáme přístup hráčů i fakt, že jsme zaostali jen za výběry NL a reprezntací Belgie. Obzvláště oba naše zápasy v poslední den turnaje ukázaly, že nejen v taktické a technické, ale také ve fyzické přípravě jsme za těmi nejlepšími trochu pozadu. Skvělé 1. poločasy (především v obraně), ale po přestávce 4 dané koše a 15 obdržených! Je ovšem třeba připomenout dosti alarmující fakt, že trenéři musí pro ideální sestavy využívat hráče z výběrů ostatních trenérů. I když vezmeme v potaz absenci některých hráčů (v našen případě U19), není situace v této věkové kategorii (a v U17 je to podobné) příliš optimistická. Možná i tato situace částečně ovlivnila větší únavu klíčových hráčů. Přesto všechno (a nebo právě proto) je pro nás tento turnaj velkým přínosem i reálným měřítkem se současnou úrovní předních světových týmů. Určitě byhom takovou konfrontaci uvítali i v dalších letech a pokud bude nadále poradcem ČR Wim, věříme, že i tato pomoc povede ke kvalitativnímu a výsledkovému zlepšení.
 
Reprezentace U17:
  • CZE - RTC Zuid 4:12 (2:8)
  • CZE - RTC Oost 9:20 (5:9)
  • CZE - Německo 12:7 (6:3)
  • CZE - RTC Zuid West 4:21 (2:10)
  • CZE - Anglie 9:11 (6:5)
  • CZE - Německo 9:4 (5:3)
Pohled vedoucí týmu Zuzany MaňákovéCíle stanovené před turnajem jsme naplnili jen z poloviny. Cílem nebylo pouze dobré umístění, ale především jsme chtěli porazit obě tyto země a zahrát si kvalitní zápasy proti holandským týmům, abychom odjeli z Challenge s vědomím, ze korfbal hrát umíme i proti silným soupeřům a že dokážeme držet krok s ostatními evropskými zeměmi. Věděli jsme, že hratelnými soupeři jsou týmy Německa a Anglie. Přestože byl plán splněn na 50%, odpolední přátelské utkání dopadlo pozitivně. V každém případě to znamená, že do červnového světového poháru v Eindhovenu, kde jsou cíle mnohem větší, máme co zlepšovat. Konec konců, kde lépe zjistit, jaké jsou naše přednosti i slabiny než na mezinárodním turnaji se zahraničními soupeři.
 

Komentáře

komentáře Disqus