První halové ME – Estoril 1998

Na první halové Mistrovství Evropy nominoval reprezentační trenér Petr Klepetko čtrnáct hráčů, které poskládal z celkem pěti prvoligových klubů. Výběr tvořili: Martin Bittner (Hradec Králové), Lukáš Filip, Radek Honzíček, Jan Kőnigsmark (všichni Kolín), Martin Šenfelder (Smíchov), Martin Vaculík a Antonín Vajda (oba Havířov) mezi muži a Lenka Cihlářová (Hradec Králové), Iveta Dvořáková, Sandra Hűbschmannová (obě Kolín), Radka Herglová, Jana Herglová (obě Smíchov), Markéta Ježková (Děčín) a Dana Lizoňová (Havířov) mezi ženami.

Do prvního zápasu nastupovala česká reprezentace s velkým odhodláním porazit úřadující světové šampióny z Nizozemska z roku 1995 a úvod zápasu vypadal výsledkově nadějně. Češi nastoupili v základní sestavě Vaculík, Honzíček, Herglová, Herglová v útoku a se čtveřicí Bittner, Šenfelder, Lizoňová, Cihlářová v obraně. Češi se ujali vedení a ještě po třinácti odehraných minutách byl stav vyrovnaný 2:2. Druhá polovina prvního poločasu však přinesla velký zlom ve vývoji utkání, když Nizozemci zařadili vyšší rychlostní stupeň a do poločasové přestávky bylo prakticky rozhodnuto – 4:12. Ve druhé půli prostřídal trenér Klepetko sestavu a na hřiště se dostali Dvořáková, Kőnigsmark a Filip, kteří se sice zapsali mezi střelce, ale ke zvratu ve vývoji utkání to nevedlo.

Výsledek 7:27 tak znamenal de facto konec zlatého snu a bylo jasné, že v dalších zápasech zbyde na české korfbalové družstvo jen o druhé místo v tabulce základní skupiny a tím možný boj o bronz. Do dalšího historického okénka se tak můžete těšit na vzpomínky z dalších zápasů ve skupině, kde následně českou reprezentaci čekalo Německo a Slovensko.

 

ČR – Nizozemsko                            7:27       (poločas 4:12)

Koše: Vaculík 2, Bittner 1, Herglová J. 1, Filip 1, Kőnigsmark 1, Lizoňová 1


Komentáře

komentáře Disqus