The World Games Birmingham 2022 – cesta a 1. den na místě

Jak probíhal první den našich korfbalových reprezentantů, jakou měli cestu, zda vše běželo hladce nebo se objevily nějaké peripetie. A jak funguje veřejná doprava v USA – to vše si přečtete níže v článku. 

Čeští reprezentanti pro Světové hry v Birminghamu v USA vyrazili na svoji misi v sobotu 9.7.2022 v 6:00 ráno z letiště Václava Havla v Praze. Sraz na letišti byl už ve 3:00 v noci. Chtěli jsme tak předejít případným komplikacím s kapacitou letiště. Naštěstí se žádné potíže neobjevily a i celý let do Frankfurtu nad Mohanem proběhl rychle a hladce. Čekání na spoj přes Atlantik, s odletem v 10:00, také nepřinesl žádné vzrušení, a i desetihodinový let do Atlanty (USA) neměl žádné komplikace. Ve 14:00 místního času (tedy ve 20:00 středoevropského času) dosedl Airbus 330 velmi hladce na betonovou runway místního obrovského letiště. Pasová a vízová kontrola byla také hladká a šlo se čekat na zavazadla … komu nepřiletělo zavazadlo? Naštěstí nic takového se nestalo a i zde nebyl žádný problém a všech 15 členů naší výpravy si svůj cestovní kufr našlo.

První a jedinou komplikací se stala cesta z Atlanty do Birminghamu. Vzdálenost těchto měst je cca 250km a náš tým měl rezervováno 15 míst u místní autobusové společnosti. Rezervaci jsme měli na 16:00 místního času, ale to jsme bohužel nezvládli a na místo srazu s dopravcem jsme dorazili až v 16:20. Takže už náš bus ujel. Pozor, nepředstavujte si klasický evropský autobus s kapacitou cca 50 osob, a nepředstavujte si ani evropský styl fungování veřejné dopravy (tedy přesný jízdní řád a prostě jen počkáte, co pojede příště a nastoupíte). Naše nasmlouvaná dopravní společnost funguje na principu 10-15 míst v osobních dodávkách Fordu Transit. Jejich auta pendlují v neurčitých intervalech mezi Atlantou a okolními městy. My jsme tedy museli čekat na nejbližší Ford s nápisem Birmingham. Ten přijel po hodině a půl a po delším vysvětlování v něm našlo místo šest děvčat a Ivo Kracík. Zbytek týmu (7 hráčů a trenér) musel čekat další hodinu a půl a zároveň doufat, že v dalším „dostavníku“ pro ně bude místo. Moderní motorizovaný dostavník přijel, ale pobral jen dva další čeleny výpravy. To už bylo 20:00 místního času neděle 10.7.2022 a my jsme byli reálně už 24 hodin na cestách. Naštěstí zbylých 6 hráčů naložil za hodinu další minibus a i tato skupina dorazila do kampusu Univerzity Alabama v Birminghamu ve 22:00 místního času, tedy reálně v 5:00 ráno středoevropského času v pondělí 11.7.2022.

V pondělí 11.7.2022 se šlo na první snídani, a prakticky hned po ní vyrazil náš tým fandit na semifinále českých florbalistů proti Švédům. Moc to národnímu týmu bohužel nepomohlo, protože podlehl 1:6 silným skandinávským soupeřům. Po tomto zápase a po obědě se šlo fandit na další semifinále a tentokrát s veselejším koncem. Čeští in-line hokejisté zvítězili 7:2 na Francií a zítra si zahrají finále s domácím týmem Spojených států. Zbytek dne už byl volný a po večeři se šlo spát, abychom co nejrychleji vstřebávali sedmihodinový časový posun.


Komentáře

komentáře Disqus