Česká korfbalová reprezentace na Světových hrách

Přesně za rok – tedy v červenci 2022 se česká korfbalová reprezentace zúčastní počtvrté v historii Světových her, kde mají nejlepší korfbalisté svůj prostor od roku 1985, kdy se poprvé právě korfbal objevil na pořadu tohoto druhého nejvýznamnějšího multisportovního svátku hned po Olympijských hrách. Světové hry 2022 musely být, stejně jako mnoho jiných sportovních akcí, přesunuty z původního prázdninového termínu 2021 z důvodu nejisté pandemické situace.

 

Reprezentační družstvo si svou čtvrtou účast na Světových hrách vybojovalo sedmým místem na Mistrovství světa 2019 a naváže na svou poslední účast, jež je již velmi letitá, neboť naposledy se reprezentace České republiky představila na World Games v roce 2013, kdy se nejlepší světová korfbalová družstva utkala v kolumbijském Cali.

Nejlepšího výsledku dosáhla česká korfbalová reprezentace při své první účasti v roce 2005, kdy trenér Radek Honzíček poskládal výborný tým, který v základní hrací době podlehl na turnaji pouze suverénnímu Nizozemsku, předváděl skvělý korfbal a nakonec si odvezl z německého Duisburgu bronzové medaile a Martin Žák byl třetím nejlepším střelcem turnaje s osmnácti koši. O čtyři roky později se Světové hry konaly na Taiwanu a česká reprezentace dokázala s výrazně obměněnou sestavou, když z roku 2005 zbyla v sestavě pouze čtyři jména, obsadit pod trenérským vedením Radka Honzíčka páté místo a Jiří Ježek mezi střelci pak místo šesté, a to za 21 vstřelených košů. Třetí účast v kolumbijském Cali byla nejméně povedenou, když česká reprezentace v prvním zápase neuvěřitelným obratem porazila Velkou Británii 18:17, ale v dalších zápasech již na tento výkon nenavázala a druhé vítězství si na turnaji připsala až v posledním zápase o konečné sedmé místo proti Německu výsledkem 27:26. Nejlepším českým střelcem byl na turnaji Jiří Podzemský, který byl s 22 koši celkově pátým nejlepším střelcem celého turnaje.    

Celkově sehrála česká korfbalová reprezentace na Světových hrách 15 zápasů – pět dokázala vyhrát v základní hrací době, dvakrát zvítězila v prodloužení Golden Goalem, dvakrát odešla poražena Golden Goalem a šestkrát podlehla svým soupeřům v základní hrací době (z toho třikrát byla přemožena neporazitelnou reprezentací Nizozemska). Zajímavostí českých účastí na World Games je ta skutečnost, že českou reprezentaci na všech třech účastech vedl jako hlavní trenér Radek Honzíček. 


Komentáře

komentáře Disqus