Historické okénko – finále nejvyšší soutěže před 28 lety

Kolínský velkoklub a nejúspěšnější družstvo konce dvacátého století dokázal vyhrát pětkrát v řadě mistrovský titul pro nejlepší tým České republiky, když podruhé se tak stalo ve finále, které rozhodoval jediný zápas. Až do roku 1994 se vítězi rozhodovalo na finálových turnajích pro více družstev a poprvé se na jedno utkání hrálo ve finále v roce 1995, kdy právě VKC Kolín zdolal po neuvěřitelném dramatu TKC Děčín 6:5.

Finále sezóny 1955/1996 se konalo v Chomutově, kam se vydalo na vyvrcholení roku 1996 několik stovek fanoušků, kteří vytvořili výbornou atmosféru hodnou finále nejvyšší soutěže. Soupeřem kolínské mašiny, která byla stálicí na korfbalovém výsluní střední Evropy, byl poprvé ve finále pražský SK Smíchov, který v této sezóně jako jediný dokázal porazil kolínské Vembloudy a šel do finále po vítězství v základní části v roli mírného favorita.

VKC Kolín – SK Smíchov - 13:5 (poločas 8:3)

Koše: Gondek 3, Klepetko 3, Filip 2, Hűbschmannová 2, Dvořáková 1, Motáková 1, Kőnigsmark 1 – John 5

Kolínský klub vedený legendárním Karlem Kőnigsmarkem, který poprvé v historii dovedl v roce 1995 českou reprezentaci na finálový turnaj Mistrovství světa a přivezl z indického New Dillí sedmé místo, dokázal připravit své svěřence na finálové utkání proti neoblíbenému soupeři. VKC Kolín vstoupil do zápasu naprosto koncentrovaně a byla vidět jeho větší zkušenost z důležitých zápasů před velkou návštěvou, což se projevilo i na vývoji skóre a po deseti minutách vedl VKC Kolín 4:0 a v průběhu finále nikdy nepustil pražského rivala do vedení. SK Smíchov sice dokázal snížit na 4:2, ale do konce první půle, která v roce 1996 trvala 30 minut hrubého hracího času, si vypracoval náskok 8:3, když na jeho pestrou hru, kde skórovat mohl v modrobílém dresu každý, a těsnou obranu dokázal z pražského týmu opovědět jen Zdeněk John, který byl jediným finálovým střelcem SK Smíchov. Druhý poločas začal opět lépe VKC Kolín, když přidal další koše a do poslední patnáctiminutovky se šlo za téměř rozhodnutého stavu 10:3. VKC Kolín si náskok zkušeně pohlídal a mohl slavit pátý mistrovský titul v řadě.


Komentáře

komentáře Disqus