3. soustředění TWG USA 2022 – Kolín 28.5.-29.5.2022

V tomto článku se jednak dozvíte, který reprezentant se stal čerstvým rodičem. Ale hlavně se dočtete o základních principech, na kterých by chtěl reprezentační tým založit svoji hru v útoku. Ale než se k tomuto dostaneme, tak nejprve obecné základní informace.

Příprava seniorské reprezentace pro Světové hry v USA se blíží ke své polovině. Už potřetí se potkali hráči širšího výběru ke společné přípravě, tentokrát jen ze soboty na neděli 28.5.-29.5.2022 v Kolíně. Sraz byl určen na 12:00 a až na dvě výjimky dorazili všichni hráči. Omluvili se Petr Pešák, který se nedávno stal čerstvým otcem, a Eliška Zieglerová, která měla už tento víkend dříve rezervovaný pro soukromou aktivitu, kterou nebylo možné zrušit.

Během dvou dnů proběhly 4 tréninky a všechny byly prioritně věnované hře v útoku, střelbě a trénování obecných principů této hry. Cílem trenérů a hráčů bude snaha hrát korfbal založený na vizi rotace pozic hráčů v rámci jednoho útoku. Hráči by měli během útoku řešit hru ve vnitřním a vnějším prostotu tak, aby se vzájemně ve hře doplňovali a přitom měnili své funkce na hřišti kreativně dle situace. Interně tomu říkáme „řízený chaos“. Při tomto stylu hry jeden hráč/hráčka vystřídá během jednoho útoku klidně i všechny funkce na hřišti – doskok, asistent, hráč na křídle. Takže se, pro český korfbal nezvykle, může objevit i dívka na doskoku. Ale pozor, protože jde o „řízený chaos“, tak střídání pozic není vyloženě nahodilé, ale cílené. V nejlepším případě by měl být pohyb a rotace útočníků taková, aby hráč s míčem měl vždy minimálně 2-3 varianty řešení útočné situace. Tento styl hry by měl vést hráče ke snadnějšímu uvolnění do jednodušších a bližších střeleckých pozic okolo koše.

Tato hra vyžaduje po hráčích kreativitu, souhru a čtení hry. Zároveň vyžaduje správné načasování a celkem „živý“ pohyb hráčů. A jak toto naši reprezentanti trénují, popíšeme v příštím článku po dalším soustředění, které bude hned příští víkend v Kostelci na Hané (3.6.-5.6.2022).


Komentáře

komentáře Disqus