Historické okénko – 24 let od velkého finále v Praze na Letné

16.května 1998 se v Praze na Letné uskutečnilo velké finále nejvyšší české korfbalové soutěže. Zaplněná hala sledovala souboj středočeských družstev v boji o titul českého mistra, souboj největších trenérských kapacit a bývalých trenérů reprezentace, když SK Smíchov trénoval nizozemský trenér Ronald van der Bunt a VKC Kolín vedl legendární Karel Kőnigsmark. Finálový zápas pak řídila trojice nejzkušenějších rozhodčích Sonnevend, Báder, Němeček.

Soupeři nastupovali do zápasu ve zcela odlišných pozicích, když pražské družstvo dokázalo dvakrát v prodloužení semifinálových zápasů zdolat úřadujícího mistra z roku 1997 1.KC Havířov a neskutečně prahlo po prvním titulu, hráči nastupovali k zápasu s namalovaným červenočerným symbolem na tvářích a s rudou růží pro každého z protivníků před zápasem, zatímco kolínští Vembloudi prošli do finále relativně hladce po jasných výhrách nad KK Brno a byli maximálně koncentrovaní na další velký zápas.

A finále to bylo skutečně skvělé, po první půli vedl VKC Kolín 10:7, ale v půlce druhé poločasu vbylo vyrovnáno 12:12 a SK Smíchov se nadechoval k velkému obratu a deset minut před koncem se dokonce ujal vedení 14:16. Kolínský trenér Karel Kőnigsmark vytáhl svůj tajný trumf a do hry poslal osm minut před koncem základní hrací doby Jitku Motákovou a kolínské družstvo dokázalo třemi koši překlopit vedení zpět na svou stranu, ale v poslední minutě SK Smíchov vyrovnal na 17:17 a muselo se jít poprvé v historii finálových zápasů do prodloužení, které se hrálo tehdy na 2*10 minut.

Po první polovině prodloužení vedl VKC Kolín 20:17, když zkušeně kontroloval hru a nedovolil pražskému týmu ani jednou skórovat a podobně se vyvíjela i druhá část prodloužení, i když smíchovští hráči ještě dokázali vykřesat jiskřičku naděje, když minutu před koncem snížili na rozdíl jediného koše 23:22, ale poslední slovo měl VKC Kolín a mohl slavit svůj šestý mistrovský titul.

VKC Kolín – SK Smíchov                24:22 po prodloužení (poločas 10:7, základní hrací doba 17:17)

Koše: Kőnigsmark 5, Gondek 5, Honzíček 5, Hűbschmannová 4, Kőnigsmarková 3, Filip 2 – Šenfelder 6, John 5, Rőhrich 5, Herglová 2, Křístek 2, Šafaříková 2 


Komentáře

komentáře Disqus