Historické okénko – český rozhodčí opět na Europa Cupu

Nejzkušenější český mezinárodní rozhodčí Lukáš Filip, který stále vévodí světovým tabulkám v počtu odřízených utkání na mezinárodní scéně a naposledy rozhodoval finále Mistrovství Evropy „B“ 2021 mezi Polskem a Slovenskem, obdržel nominaci na finálový turnaj Poháru mistrů evropských zemí 2022, který se bude na začátku února konat v Nizozemsku.

Pro českého rozhodčího se bude jednat o vskutku historický milník, neboť na finálovém turnaji Europa Cupu se poprvé představil již v roce 2002 – tedy před dvaceti lety, kdy se tento nejvýznamnější klubový turnaj starého kontinentu konal v Praze. Tehdy se Lukáš Filip představil i ve finále turnaje, kdy zastával pozici asistenta rozhodčího v napínavém souboji PKC Papendrecht – AKC Antwerpen, které řídil portugalský Jorge Alves.

Na první finále Poháru mistrů však dlouho nečekal – hned v roce 2003 při finále v nabité Aréně v belgických Antwerpách již dostal poprvé důvěru řídit finálové střetnutí Europa Cupu, který tehdy vyhrál nizozemský mistr Die Haghe 10:9 nad domácím AKC. Další finálové zápasy nejslavnější klubové soutěže přicházely rychle a Lukáš Filip řídil hned další finále v roce 2004, dále dvacáté halové finále Poháru mistrů v roce 2005, finále v roce 2009, 2011, 2014 právě v hale PKC a rovněž jubilejní padesáté finále Europa Cupu v roce 2016 v Budapešti.

Celkem se Lukáš Filip jako rozhodčí účastnil deseti finálových turnajů, sedmkrát rozhodoval finále jako hlavní rozhodčí a dvakrát jako asistent rozhodčího, čímž drží unikátní evropský primát, který ještě bude moci rozšířit v únoru příštího roku.

Pro připomenutí úspěchů české rozhodcovské školy je třeba ještě dodat, že finálový zápas Poháru mistrů evropských zemí pískal jako hlavní rozhodčí ještě Jan Kőnigsmark v roce 1998 a Lukáš Pazourek v roce 2020, kdy se Europa Cup konal naposledy.


Komentáře

komentáře Disqus