Katalánsko - druhý soupeř českého týmu na ME

Druhým soupeřem českého korfbalového reprezentačního družstva v základní skupině bude Katalánsko, se kterým nikdy naše elitní reprezentace na Mistrovství Evropy neprohrála. Vždy se ale jednalo o mimořádně vyrovnaná utkání, která ve třech případech skončila rozdílem jediného koše ve prospěch české reprezentace.

První střetnutí se datuje na 16.dubna 2006, kdy se oba týmy setkaly v prvním zápase skupiny a v mimořádně vypjatém zápase doprovázeném i udělením dvou žlutých karet se nakonec zvítězil český tým poměrem 10:9, když nejlepším českým střelcem byl Tomáš Sládek, který si ke třem přesným zásahům připsal právě i žlutou kartu.

V roce 2010 pak došlo i na prodloužení v utkání čtvrtfinálové skupiny na ME v Rotterdamu. Česká reprezentace nevstoupila do zápasu dobře a průběhu prvního poločasu prohrávala 2:5, 3:6 a do šaten se šlo za stavu 8:10 ve prospěch soupeře z Pyrenejského poloostrova. Ve druhé půli dokázal po dvou proměněných penaltách srovnat na 11:11 nejlepší český střelec zápasu Jakub Bláha. Za stavu 14:14 jej pak na hřišti nahradil Roman Seifert, pro něhož se tento zápas stal asi nejpovedenějším v jeho krátké reprezentační kariéře. Nejprve zvyšoval na 16:14 pro český tým a v posledních minutách dokázal vyrovnat na 17:17 a poslat zápas do prodloužení. V tom pak rozhodl o českém vítězství a zisku důležitých dvou bodů Vlastimil Krejčí, který do zápasu přišel rovněž jako náhradník těsně před koncem základní hrací doby.

Rok 2014 znovu přinesl dramatickou podívanou, když v poločasové přestávce bylo skóre vyrovnané 10:10. Od začátku druhé půle se začalo více dařit našim soupeřům a ti si udržovali neustálé vedení. Sedm minut před koncem prohrávali naši reprezentanti 15:18 a trenér Radek Honzíček se snažil oživit hru vícenásobným střídáním a byl úspěšný. Dvě minuty před koncem bylo vyrovnáno na 19:19, ale drama pokračovalo. Kataláncům vrátil vedení Javier Navarro Sanchez střelou z devíti metrů, který na hřiště přišel až právě na tento útok. Za český tým vyrovnával rovněž střelou z dálky Jiří Podzemský – 20:20. Katalánci promarnili dva následující útoky a pár vteřin do konce měli Češi poslední útok – míč šel z obrany rychle po trase Kubíček – Jonáková, která nahrávala na skvěle postaveného asistenta Pešáka a okamžitě šla do úniku. Její obránkyně po srážce u asistenta spadla a Eliška Jonáková rychlou střelou poslala Českou republiku do prvního vedení ve druhé půli 21:20 a do koce zápasu zbývala pouhá vteřina, za kterou již Katalánci vyrovnat nedokázali.


Komentáře

komentáře Disqus