NOVÝ TRENÉR U17

Novým trenérem korfbalové mládeže do 17 let bude Lukáš Filip. Průkopník projektu Školní korfbal povede mládežnický výběr po dobu 4 let.

Jako hlavní trenér mládeže do U17 představil kromě systému výběru hráčů i základní schéma sportovní přípravy, která by se v ideálním případě měla konat až šestkrát ročně. Kritéria výběru sportovců do širšího výběru hodlá provádět v součinnosti s realizačním týmem osobně při kontaktu s adepty. Rád by nastavil hodnocení hráčů a hráček na základě měřitelných a zaznamenaných údajů z každého soustředění, ale i na základě pravidelných návštěv na trénincích v klubu a na soutěžních zápasech. Samozřejmostí je pak komunikace s klubovými trenéry. 

Z odborné stránky je preferovanou strategií těsná obrana a obranu doskoku, v útočné fázi 3 základní schémata umožňujících zakončení akce, případně vytvoření si zajímavé pozice. Zajímavá myšlenka je i skautování ideálních hráčů pro doskok a asistenci, včetně nejtěžšího úkolu a to je nalezení spolehlivého střelce.

Lukáš začal korfbal aktivně hrát v roce 1991. Působil v juniorském reprezentačním výběru od roku 1992, v roce 1996 získal historicky první medaili na juniorském mistrovství Evropy v Belgii. Následně hrál za seniorskou reprezentaci, kdy na ME 1998 v Portugalsku tým obsadil 4.místo. V dresu VKC Kolín se jako hráč podílel na šesti titulech Mistra ČR (mezi lety 1993 a 2013) a třetím místě na Europa Cupu v roce 1997. 

Svou trenérskou kariéru zahájil v roce 1994 trénováním mládežnického družstva VKC Kolín a jako asistent hlavního trenéra Karla Königsmarka u mistrovského družstva VKC Kolín. V témže roce absolvoval třetí trenérskou třídu. V roce 1995 vedl jako hlavní trenér první družstvo VKC Kolín (6.místo na Europa Cupu 1995 a Mistr ČR 1995). Od roku 1994 působil jako asistent trenéra Karla Königsmarka u seniorské reprezentace ČR (1. místo kvalifikace na MS 1995, 7. místo MS 1995). V roce 1997 absolvoval trenérský kurz druhé třídy na Univerzitě v Olomouci. Od roku 2001 působil jako asistent trenéra Jana Königsmarka u seniorské reprezentace (2. místo ME 2002) a jako asistent trenéra Radka Honzíčka u seniorské reprezentace (3. místo WG 2005). Od roku 2013 se aktivně věnuje trénování a vedení Školního korfbalu, od roku 2017 i žákovským družstvům v klubu SAM Kozlovice. Aktuálně zdokonaluje své trenérské schopnosti na probíhajícím školení II.trenérské třídy na VOŠ ČUS. 


Komentáře

komentáře Disqus