Rozhovor - Lukáš Pazourek

Jako rozhodčí začal již ve svých 16 letech a na mezinárodní turnaje se podíval již ve 24 letech, kde má na svém rozhodcovském kontě už 104 zápasů a drží tak 2.místo za Lukášem Filipem, který má 213 zápasů a kraluje tak české i mezinárodní rozhodcovské scéně. Už několikátým rokem je součástí komise rozhodčích a školí začínající rozhodčí na každoročním školení, které je součástí žákovského Českého poháru v Náchodě. Dámy a pánové, Lukáš Pazourek...

1) Ty jsi korfbal dříve hrál. Proč jsi se rozhodnul v hraní přestat a vydal se po rozhodcovské cestě?

"Ahoj Peťo, těch důvodů bylo víc. Jedním z nich byl ten, že jsem měl vždycky štěstí na zranění, ať už zlomenou stehenní kost, následné problémy s kolenem a tak dále. Po posledním zranění jsem si řekl, že už to nemá cenu a moje pokusy o hraní jsem ukončil. Pokusy říkám úmyslně, jelikož jsem nikdy nebyl nějak dobrý hráč, řekl bych průměr až podprůměr, takže bych jako hráč stejně ničeho moc nedosáhl. Naopak (ani nevím jak) se mi podařilo vypracovat jako rozhodčí, což mě těší a vidím tam svůj potenciál.

2) Jaký největší zápas jsi kdy jako hlavní rozhodčí vedl? A jaké jsi měl pocity?

"Ty zápasy, které mi opravdu utkvěly v paměti jsou dva. Prvním z nich je loňské finále MS U19 mezi Holandskem a Belgií, které se hrálo v hale plné diváků, bylo po celou dobu vyrovnané a skončilo rozdílem jednoho koše. Druhým je pak letošní finále Europa Cupu mezi holandským a belgickým mistrem, čímž jsem si splnil sen být hlavním rozhodčím finále mezi těmito dvěma zeměmi v seniorské kategorii na velkém turnaji. Pocity před těmi zápasy byly téměř totožné, maximální soustředění a obrovská nervozita. Zápasům mezi Holandskem a Belgií je vždy věnována velká pozornost, výkon rozhodčího se intenzivně sleduje a selhání se neodpouští. Nejobtížnější je nenechat se tím svázat, jelikož když to člověk nezvládne, tak může špatným výkonem pokazit zápas nebo turnaj všem hráčům, fanouškům atd.

3) Napadl Tě někdy fyzicky nějaký hráč? Občas se stává, že trenéři na rozhodčí vrhají třeba židle.

"Někteří hráči k tomu možná neměli daleko, ale naštěstí se mi nic takového nepřihodilo. Jeden belgický hráč do mě jednou strčil kolenem, ale furt věřím, že to nebyl úmysl."

4) Tušíš, kolik karet jsi v jednom utkání nejvíc rozdal?

"Nejvíc žlutých karet jsem udělil právě ve finále MS U19. Bylo jich pět, z toho dvě jednomu hráči, takže ten následně dostal i červenou. Osobně si myslím, že rozhodčí kartami občas zbytečně šetří, zejména při úmyslných faulech, kde hrozí zranění protihráče. To se pak projevuje v rostoucí agresivitě hráčů a trenérů. Ale zase je potřeba být opatrný, karty by neměly být kompenzací špatného výkonu rozhodčího. Oproti tomu je nepřijatelné, aby byl každý výrok rozhodčího podroben křiku a kritice. Nicméně je potřeba vnímat to, že hráči chtějí vyhrát. Sport je plný emocí, takže je nutné mít pro některé reakce pochopení. Ta hranice je strašně tenká."

5) Měl by jít podle Tebe Český korfbalový svaz cestou Nizozemců a začít posílat na zápasy 2 hlavní rozhodčí, místo 1 hlavního a 1 asistenta?

"O tomhle se už dlouho mluví. Na jednu stranu to může přinést problémy v komunikaci a ve sladění dvou hlavních rozhodčích při posuzování herních situací. Komunikace před zápasem i během něj bude ještě více důležitá než doposud. Na druhou stranu se korfbal v posledních letech výrazně zrychlil, trend je hrát dynamicky, rychle a kontaktně. Přechod do útočné zóny je často jednou dlouhou přihrávkou a ihned se zakončuje. To klade zvýšené nároky na pohyb rozhodčího. V některých zápasech naběháme přes 6 km, což v určitých okamžicích může způsobit, že jsme někde o vteřinu později, než bychom měli být a nemáme pak správnou pozici pro posouzení situace. V tomhle změna ke dvěma hlavním rozhodčím hodně pomůže. Rozhodčí nebudou tak lítat, všude budeme včas a z toho bude plynout i přesnější posuzování sporných situací. Po zavedení v Korfball League už je jen otázkou času, kdy se pravidlo zavede i na mezinárodní úrovni, testovat se to mělo na odloženém MS juniorů v Asii toto léto. Národní ligy pak budou hned v závěsu. Pokud to tedy vezmu komplexně, sportu, rozhodčím i hráčům to pravděpodobně pomůže. Jsem tedy spíše pro změnu."

6) Je podle Tebe reálné dohrát sezónu 2019/20 v září a říjnu, když vezmeš aktuální situaci ohledně koronaviru?

"To je složitá otázka. Komise rozhodčích bude určitě připravena nominovat rozhodčí pro případné dohrání soutěží. Po sportovní stránce asi bude fajn ligu dohrát, ale svaz musí vyřešit spoustu otázek. Například, jak to bude s přechody mezi jednotlivými věkovými kategoriemi nebo co dělat v případě pozitivního testu v některém z klubů, který uvrhne zbytek spoluhráčů do karantény. Týmy taky budou muset co nejdřív obnovit tréninky, zajistit haly a dostat se zpět do formy, což pro ně bude určitě obtížné. Nicméně během sezony všichni od hráčů po trenéry vyvinuli spoustu energie pro získání titulů, anulovat celou sezonu by tedy určitě byla škoda pro všechny zúčastněné sportovce."


Komentáře

komentáře Disqus