Cesta do Durbanu #06 - rozhovor s předsedou ČKS

Od té doby, co jsi se ujal vedení svazu (v roce 2013) se jedná o druhé MS. Vidíš nějaký rozdíl u české reprezentace v roce 2015 a letos?

"Současný tým je mnohem mladší. Méně zkušený, ale velmi perspektivní. Když si hráči udrží výkonost, mohou spolu hrát dalších 8 let.  Hlavně holky mají v nižší kategorii konkurenci, která jim dýchá na záda. Myslím tedy, že náš čas v seniorce teprve přijde."

 

V roce 2015 se po historicky nejhorším umístění (9.misto) rozloučil s reprezentací trenér Radek Honzíček. Jaká je pozice současného trenéra Ivo Kracíka?

To je otázka na výkonný výbor, ten rozhoduje, kdo bude nebo nebude trenér. Já osobně Ivošovi Kracíkovi a Davidovi Konečnému, na toho nemůžu zapomenout, věřím a myslím si, že jsme naladěni na stejnou notu. Pokud budou fungovat alespoň tak jak fungují doteď, není co řešit.

 

Jaký konečný výsledek očekáváš a jaký by byl Tvým snem?

"Sen je vždycky medaile. Očekává, že splníme cíl, který jsme si vytyčili před 4 roky. Tím je postup na Světové hry. Týmu jsme splnili prakticky všechny požadavky. Ze strany svazu je tedy hotovo, teď je to na hráčích. Díky dost složitému postupovému klíči (postupuje alespoň jeden zástupce kontinentu, který se umístí do 11.místa) bude třeba skončit na 5. nebo 6. místě."

 

Jaký je Tvůj tip na medailové pozice na MS 2019 a kdo podle Tebe bude největším překvapením turnaje?

"Zvítězí Holandsko, o tom snad nikdo nepochybuje. Zbylé medaile získá někdo z trojice Taiwan, Surinam a Belgie. Doufám, že největším překvapením bude náš nároďák. Mám svoji teorii, kam až můžeme dojít, tu si ale nechám pro sebe." 

 

Česká republika pořádala MS jedinkrát v historii v roce 2007. Bude se ČKS opět ucházet o uspořádání této největší korfbalove akce?

"V Durbanu budeme obhajovat kandidaturu na upořádání MS v roce 2023. Máme skvělou prezentaci a organizační nabídku jakou zatím nikdo v minulosti nepředstavil. Obávám se ale, že přednost dostane Taiwan, o čemž už se tak nějak mluví v kuloárech. Pravdou je, že Taiwan ještě MS seniorů nepořádal, je tedy asi na řadě. My s touto variantou pracujeme a doufám, že v případě neúspěchu oznámíme záložní plán, kterým je přidělení pořadatelství ME seniorů v roce 2022."

 

Pouze dvě země mají na MS nominovanou dvojici rozhodčích (ČR a Belgie), když mezi dvanáctku pozvaných jsou Lukášové Pazourek a Filip. Jak hodnotíš tuto skutečnost?

"Naši mezinárodní rozhodčí jsou nejlepší na světě. To je vidět na nominacích na turnaje, ale i na obsazení zápasů. Pískáme top zápasy, žádný prales. Co normální fanoušek nevidí je i počet odmítnutých nominací. O naše rozhodčí je obrovský zájem, bohužel jsou to amatéři a jejich čas a dovolená mají své meze. Doufám, že Lukášové dostanou finále,  nebo zápas o bronz. Obě utkání budou určitě stát za to."


Komentáře

komentáře Disqus