Zklidnili se a zabrali. Znojemští starší žáci otočili finále a po zásluze slaví titul

Vyrovnané duely, velká bojovnost a drama až do konce. Sobotní finálový turnaj nejvyšší soutěže starších žáků ve Znojmě přinesl báječný den, kterému po korfbalové stránce nechybělo snad nic. Všechny čtyři duely byly otevřené až do konce a o vítězích a poražených rozhodovaly maličkosti. Z titulu mistra republiky se nakonec po zásluze raduje domácí vítěz základní části ze Znojma, jenž ve finále přehrál Prostějov. V zápase o bronz byla úspěšnější Kutná Hora, která zdolala brněnský Korfbal klub.

SEMIFINÁLE

Závěrečný den otevřely semifinálové souboje. Hned úvodní utkání mezi domácími Modrými Slony a Brnem přineslo velkou bitvu. Po každé z prvních tří čtvrtin totiž na ukazateli skóre vždy svítila remíza – 5:5, 8:8 a 12:12. O postupujícím pak rozhodla pasáž v poslední čtvrtině. Za stavu 14:14 Znojmo nasázelo tři koše v řadě a rozhodlo tak o svém postupu po výhře 15:15. Jasnou tahounkou korfbalistů v modrém pak byla nakonec nejlepší střelkyně celého dne Jitka Pavlíčková, která brněnský účet zatížila osmi koši.

Modří Sloni YMCA Znojmo U16 - Brno, KK U16  18:15

Poločas: 8:8. Rozhodčí: Petr Šnajdr. Nejlepší střelci: Pavlíčková Jitka 8, Kočková Klára 3, Toufar Tomáš 3 - Čarvašová Veronika 7, Kohl Jiří 4.

I druhé semifinále nabídlo nervydrásající podívanou. V poločase byl stav mezi Kutnou Horou a Prostějovem vyrovnaný 8:8. Prostějov byl sice ten, kdo většinu utkání vedl, Kutná Hora však byla v kontaktu. Z vítězství 12:10 se však nakonec přece jen radoval žlutočerný tým z Hané.

Kutná Hora, SK Respo U16 - Prostějov, SK RG U16  10:12

Poločas: 8:8. Rozhodčí: Marek Pospíšil. Nejlepší střelci: Šťastný Jakub 6 - Valenta František 6, Nedbal Jan 3.

O TŘETÍ MÍSTO

Parádní jízda se šťavnatými okamžiky se odehrávala i v soubojích o umístění. O třetí místo si to rozdali poražení semifinalisté a oba týmy hned od úvodu ukazovaly, že o bronzovou medaili o pravdu stojí. O něco silnější se v průběhu duelu ukazovalo Brno, které i prvních čtyřicet minut vedlo.

O jeho nezdaru však rozhodla neproměněná penalta v infarktovém závěru. Ještě minutu před koncem vedli Jihomoravané 9:8, kutnohorský Jakub Šťastný však povedeným dvoutaktem srovnal. Brňané si závěrečným tlakem ještě patnáct vteřin před koncem vymohlo penaltu, jenže kapitán Jiří Kohl v rozhodujícím okamžiku zklamal.

Aby toho pro jeho tým nebylo málo, po doskoku se míče zmocnila Kutná Hora a Tereza Němcová poslala pět vteřin před závěrečným hvizdem povedenou střelou z deseti metrů svůj tým do vedení a zajistila mu bronzové medaile. Na jediné Brňany tak ve Znojmě nezbyla medaile a trochu symbolicky navázali na ne úplně šťastná vystoupení svých starších kolegů v letošních závěrečných bojích.

Miloslava Mensová (trenérka, Kutná Hora): „Bohužel nám účast ve finále znemožnila špatná rozhodnutí rozhodčích v rozhodující fázi semifinálového utkání. V zápase o třetí místo pak rozhodla Terka a my se můžeme radovat z další úspěšné sezony.“

Peter Bušík (trenér, Brno): „V semifinále jsme odehráli výborný zápas. Rozhodovala až poslední pětiminutovka, bohužel v náš neprospěch. Důležité bylo se namotivovat na duel o třetí místo. V něm jsme byli jednoznačně lepší tým a prohrát jsme si nezasloužili. Měli jsme mnoho šancí, bohužel jsme je neproměnili a selhali jsme i při penaltách. Celý tým bojoval ze všech sil, ke konci se nám však štěstí vysmálo a ještě se k nám otočilo zády. Podobné zápasy přinesou hráčům mnoho zkušeností, které snad později využijí. I prohry ke sportu patří, bohužel v Brně jich je na závěr sezony nějak moc.“

Brno, KK U16 - Kutná Hora, SK Respo U16  9:10

Poločas: 5:4. Rozhodčí: Petr Šnajdr, Marek Pospíšil. Nejlepší střelci: Holík Vojtěch 2, Kohl Jiří 2, Vojnová Sofie 2 - Šťastný Jakub 5, Juklová Šárka 2, Němcová Tereza 2.

FINÁLE

Finálový den vyústil očekávaným finále, do kterého šli v pozici favorita znojemští korfbalisté. První poločas jim však příliš nevyšel. Rozjetý Prostějov navázala na euforii ze semifinále a první část ovládl 10:8.

Pak však Modří Sloni povstali a ukázali sílu, s níž drtili většinu protivníků celou sezonu. Na koně je dostal zejména zlepšená střelba opor týmu, která vyústila v konečnou výhru 22:20 a zisk nejcennějších medailí pro město okurek.

Lenka Toufarová (trenérka, Znojmo): „Neřekla bych, že nám k otočení vývoje finále pomohla domácí hala a fanoušci. V tělocvičně, kde se hrálo, ani netrénujeme. Prostě jsme se uklidnili a začali jsme hrát naši hru. Snažila jsem se v poločase hráče zklidnit a říkala jsem jim, že i případné druhé místo je krásné, a pomohlo to. Spadl z nich nervozita a soupeře jsme přestříleli. Vždyť jsme z letošních dvaceti zápasů prohráli jen jednou a z pěti nejlepších střelců sezony pocházejí od nás hned čtyři. To ukazuje naši sílu, která se nakonec projevila. Je to strašně super, že jsme to dokázali. Znojmu roste nadějná generace, což snad potvrdíme i za čtrnáct dní při finále mladších žáků.“

Modří Sloni YMCA Znojmo U16 - Prostějov, SK RG U16  22:20

Poločas: 8:10. Rozhodčí: Marek Pospíšil, Petr Šnajdr. ŽK: Novák (Prostějov). Nejlepší střelci: Toufar Tomáš 5, Kočková Klára 4, Pavlíčková Jitka 4 - Bartošová Vendula 6, Valenta František 6.

 

Konečné pořadí Korfbalové ligy starších žáků 2018/2019:

1. Znojmo

2. Prostějov

3. Kutná Hora

4. KK Brno A

5. Náchod

6. KK Brno B

7. Kolín


Komentáře

komentáře Disqus