Historicky první korfbalový turnaj v Blansku

Po ukázkových hodinách korfbalu na ZŠ Salmova v Blansku vznikl na této škole velký zájem o korfbal. Ukázky se uskutečnily jen na přelomu května a června a v posledním školním týdnu již škola zorganizovala i první mezitřídní turnaj.

Domluva ohledně školního turnaje v korfbalu proběhla již v prvních dvou ukázkových dnech, nápad se zalíbil všem tělocvikářům této školy a také vyučujícím z prvního stupně. Proto se do korfbalového turnaje přihlásily třídy od třetího po sedmý ročník. Turnaj proběhl poslední středu školního vyučování jako zpestření závěru školního roku. Přihlášená družstva se rozdělila do dvou kategorií na první a druhý stupeň. Pro jednoduchost prvního turnaje v Blansku se turnaj odehrával variantou Korfbalu 4 s následnými penaltami.

Jako první nastoupil první stupeň se 6 družstvy ze tří tříd. Hned první zápas překvapil první tým třeťáků, když uhráli se staršími čtvrťáky ze 4.A remízu 4:4. Poté první týmy obou čtvrtých tříd dokázaly vyhrát všechny svoje zápasy. Překvapil ještě druhý tým třeťáků, který zvítězil nad dvojkou 4.B. V zápasech o páté a třetí místo potvrdili roli favorita starší čtvrťáci, kteří v obou případech porazili vysokým rozdílem mladší třeťáky. Pro druhý tým třeťáků byl však postup do zápasu o třetí místo velkým úspěchem. Ve finále si to rozdaly první týmy obou čtvrťáckých tříd a zápas to byl velmi pohledný. Nakonec nerozhodlo o vítězi ani celé kolo penalt a až v následném rozstřelu urvalo prvenství na svou stranu Béčku proměněnou poslední penaltou.

V starší kategorii druhého stupně se představila 4 družstva, po dvě ze šesté třídy a dvě ze sedmých tříd. Na úvod roli favorita potvrdilo družstvo ze 7.A, které nakonec v základní skupině bez problémů porazilo všechny své soupeře minimálně o 3 koše. Následně se však zrodily překvapení na úkor druhého družstva sedmáků ze 7.B. Ti totiž oba zápasy proti mladším šesťákům prohráli stejným výsledkem 3:4 a po základní skupině skončili až na čtvrtém místě. V zápase mezi dvěma družstvy šesťáků se tak rozhodovalo, kdo z nich postoupí do finále. Vyrovnaný zápas až do poslední penalty, když nakonec druhý tým 6.A udržel vedení o jediný koš a postoupil tak do finále. V zápase o třetí místo bylo na šesťácích znát zklamání z nepostupu do finále, co využila 7.B a dočkala se první výhry na turnaji, která nakonec znamenala konečné třetí místo. Finálový zápas nebyl tak jednoznačný, jak se očekávalo. Mladší šesťáci drželi se 7.A krok během celého zápasu a při penaltách byli pořád ve hře. Starší sedmáci si však udrželi vedení a dotáhli turnaj ke školnímu prvenství.

První turnaj v Blansku ukázal, že tady je korfbalový potenciál a korfbal se může rozšířit do dalších škol. První byla ZŠ Dvorská a další bude ZŠ Erbenova, kde jsou předběžně domluvené ukázkové hodiny na podzim v příštím školním roce. Následně je i zájem o meziškolní turnaje v okrese Blansko, kde se již teď objevil zájem i ze základní školy v Kunštátě.

Konečné pořadí turnajů:

1.stupeň:

1. 4.B1, 2. 4.A1, 3. 4.A2, 4. 3.B2, 5. 4.B2, 6. 3.B1

2.stupeň:

1. 7.A, 2. 6.A2, 3. 7.B, 4. 6.A1

Kompletní výsledky najdete zde.


Komentáře

komentáře Disqus