Finalisté zakončili základní část výhrami. Teď Brno a Budějovice čeká duel o vše

Už jen jeden duel je na programu letošního ročníku korfbalové extraligy. Sobotní dvanácté kolo uzavřelo základní část a tečku za sezonou udělá finále, které se v Brně uskuteční 28. dubna. Závěrečné zápasy už na postavení v tabulce nic nemohly změnit, finalisté z Brna a Českých Budějovic tak mohli zkoušet taktické varianty na vyvrcholení roku. Prvně jmenovaný tým doma dvakrát přehrál Prostějov, v utkání Budějovic se Znojmem oba sokové ukořistili dva body.

DVOJZÁPAS V BRNĚ

Před finále si zvedli sebevědomí dvěma výhrami. Brněnští korfbalisté v domácí hale porazili Prostějov 26:22 a 21:15 a základní část zakončili na prvním místě, když v sezoně prohráli jen pětkrát. „Měli jsme výborný rozjezd sezony, po Novém roce na nás přišla i vinou zranění krize, ze které jsme se zase dostali. Hodně nás povzbudil bronz na Europa Shieldu. Často jsme i kvůli zraněním míchali se sestavou, takže stále nejsme moc sehraní,“ shrnul základní část brněnský korfbalista Peter Bušík, jehož potěšil návrat zraněné opory Jana Šedého.

První klání na jihu Moravy přineslo vyrovnaný první poločas, po němž šli do vedení hosté, kteří se dostali až na tříkošový náskok. V závěrečné čtvrtině však přišel nápor domácích, kteří soupeře zasypali deseti přesnými zásahy a rozhodli zápas ve svůj prospěch. „V poslední části jsme dali čtyři koše, což není tak hrozné. Jenže Brnu vyšla čtvrtina extrémně dobře a my mu nestačili. Letos jsme skončili stejně jako loni na čtvrtém místě, takže žádný posun. Máme však nejmladší tým soutěže a v příštích letech snad půjdeme nahoru. Někteří soupeři snad nemůžou hrát do padesáti,“ usmíval se prostějovský hráč Petr Šnajdr.

Druhý zápas měl opačný vývoj. Domácí hned v úvodu odskočili na velký rozdíl a náskok si udržovali až do konce. „Vedli jsme 7:1, ve druhé půli se však hra vyrovnala a my začali hrát údržbu. Trochu jsme zaspali a Prostějov začal nebezpečně snižovat, naštěstí jsme jeho rozlet včas zastavili. Teď nás čekají tři týdny poctivého tréninku, z toho poslední v hale v Maloměřicích, kde se bude hrát finále. Musíme se na něj co nejlíp připravit,“ vyzíval Bušík, jehož tým změří s Budějovicemi ve finále síly už počtvrté v řadě.

Brno, KK : Prostějov, SK RG  26:22

Poločas: 12:11. Rozhodčí: Zdeněk Milichovský, Pavel Minarčík. Nejlepší střelci: Jonáková Štěpánka 8, Fridrich Ondřej 4, Ziegler Jiří 4 - Havlová Renata 4, Tichý Jan 4, Vyroubal Alexandr 4.

Brno, KK : Prostějov, SK RG  21:15

Poločas: 11:3. Rozhodčí: Pavel Minarčík, Zdeněk Milichovský. Nejlepší střelci: Bušík Peter 4, Drábková Dominika 4, Jemelíková Vendula 3, Jonáková Štěpánka 3 - Šnajdr Petr 5, Galíček Petr 3, Vyroubal Alexandr 2.

DVOJZÁPAS V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Při zápasech už bylo cítit, že prakticky o nic nejde. „Hlavně v prvním utkání bylo tempo dost nízké,“ potvrdil českobudějovický korfbalista Vlastimil Krejčí. Jeho tým nejprve v domácí hale podlehl Znojmu 20:27, základní část pak zakončil vítězstvím 21:20. „Vyzkoušeli jsme si nějaké souhry, signály a kdo s kým může hrát. Finále je za tři týdny, tak hlavně doufám, že se nám uzdraví všichni marodi,“ vyhlížel Krejčí.

V prvním utkání hostující Znojmo hned od začátku domácím odskočilo a dovedlo duel k osmé výhře sezony. Ve druhém zápase pak Budějovice trochu pozměnily sestavu, podařilo se jim zmírnit útočné choutky nejlepšího střelce soutěže Jiřího Podzemského, který dohromady v ročníku nasázel úctyhodných 118 košů, a stejně jako Brno zakončily základní část úspěchem. „Natož, že o nic nešlo, tak ve druhém utkání plály i nějaké emoce. Padaly sice žluté karty, ale vše se odehrálo v rozumných mezích. Sezonu musím hodnotit jako neúspěšnou. Chtěli jsme totiž do finále, jenže jsme třetí. Mám alespoň radost z druhé poloviny soutěže, kdy se nám poměrně dařilo. Samozřejmě mě těší i úspěch Jirky Podzemského, jenž se stal králem střelců. Klasicky jsme bojovali s účastí na trénincích a občas i v zápasech,“ shrnula znojemská opora Ivan Žák.

České Budějovice, KCC Sokol : Modří Sloni YMCA Znojmo 20:21

Poločas: 7:16. Rozhodčí: Martin Uherka, Jakub Pernica. Nejlepší střelci: Hurdálková Gabriela 5, Krejčí Vlastimil 5, Mensová Anežka 3 - Podzemský Jiří 9, Žák Ivan 4, Žák Jakub 4.

České Budějovice, KCC Sokol : Modří Sloni YMCA Znojmo  21:20

Poločas: 8:7. Rozhodčí: Jakub Pernica, Martin Uherka. ŽK: Veselý, Podzemský (oba Znojmo). Nejlepší střelci: Pešák Petr 6, Tsybyktarov Aldar 4, Šmíd Daniel 4 - Žák Ivan 7, Podzemský Jiří 6, Zábojová Klára 2.

 

Tabulka po základní části:

1.            Brno, KK                                  24           18           1             5             447:377                37

2.            České Budějovice, KCC Sokol    24           12           1             11           431:437                25

3.            Modří Sloni YMCA Znojmo         24           9             2             32           400:423                20

4.            Prostějov, SK RG                      24           6             2             16           405:446                14


Komentáře

komentáře Disqus