Okénko do Korfballeague – cesta do finále

Okénko do Korfballeague – cesta do finále

Finále nejkvalitnější a nejsledovanější korfbalové ligy na světě bude mít překvapivé obsazení. Obhájce loňského titulu a druhý celek po základní části TOP Sassenhaim bez problémů postoupil do finálového klání, když v semifinálové sérii porazil bez větších problémů amsterodamský Blauw Wit pod vedením bývalého reprezentačního kapitána Barry Shepa.

Druhá semifinálová série nabídla skutečné drama až do posledních vteřin. První zápas totiž senzačně vyhrála Fortuna Delft, když o koš vyhrála na půdě PKC Papendrecht, který suverénně ovládl základní část. Na půdě čtvrtého celku Fortuny Delft pak zase na oplátku uspěl favorizovaný PKC a pozornost celé korfbalové veřejnosti tak byla upřena k dnešnímu rozhodujícímu duelu, který se konal opět v nádherné a do posledního místa vyprodané hale PKC Papendrecht.

Domácí vedli v poločase 11:7 po velmi opatrném začátku, když ještě v sedmé minutě svítilo na ukazateli skóre neuvěřitelných 1:1. V poločasové přestávce se diváci dobře bavili a nic nenasvědčovalo tomu, že by domácí neměli potvrdit roli favorita a postoupit do velkého finále, které se bude v sobotu konat ve vyprodané hale Ziggo Dome. Druhá půle opět byla ve znamení taktického korfbalu s maximálním nasazením v obraně a perfektní přípravou každého útoku. Fortuna Delft postupně stahovala náskok domácích a neuvěřitelnou bojovností, organizovaností (Mirjam Maltha a Marcel Segaar vládli skvěle na doskoku) i nadšením dokázala 99 vteřin před koncem vyrovnat na 17:17 a prodloužení již bylo blízko. Domácí hvězda a nizozemský reprezentant Richard Kunst však po devíti vteřinách vrátil domácím vedení a přiblížil je vysněné finálové účasti. Fortuna se však nevzdala a 6 vteřin před koncem dokázala poslat rozhodující zápas do prodloužení za stavu 18:18.

Na rozdíl od mezinárodního korfbalu se prodloužení nerozhodnutých zápasů v play-off Korfballeague nehraje Golden Goalem, ale klasickým pětiminutovým prodloužením, kterému udávala tón překvapivě hostující fortuna, když si dokázala vypracovat dvoukošové vedení 18:20 a do konce zbývalo pouhých 102 vteřin. Hned z dalšího útoku opět Richard Kunst vykřesal naději, když střelou z velké dálky snížil na 19:20. Fortuna ztratila míč v útoku po sporném momentu a dala PKC šanci na poslední útok, který opět byl v jasné režii, kdy celá útočná čtyřka pracovala pro střelce Richarda Kunsta, který od postranní čáry dokázal vyrovnat na 20:20, a to 3 vteřiny před koncem prodloužení.

A tak o vítězi a o postupujícím do finále musel rozhodnout Golden Goal, který následuje v případě, že nerozhodne pětiminutové prodloužení. První útok si vylosovala Fortuna a skvěle dokázala jej připravit a zorganizovat tak, že po 49 vteřinách vstřelila koš. Šanci ještě dostali domácí, ale jejich útok nebyl dobře připraven a skončil po dvou střelách v rukou hráčů Fortuny, kteří jej dokázali vyvézt na útočnou polovinu a mohla propuknout jejich neuvěřitelná radost. Pro hráče i fanoušky PKC tak skončil neslavně zápas, sezóna i dvouleté účinkování belgické trenérské hvězdy Detlefa Elewauta, kterému se ani jednou za dvě sezóny nepodařilo dovést nabitý tým PKC do finále Korfballeague.

 


Komentáře

komentáře Disqus