Městské finále třetího ročníku Školního korfbalového poháru

Již třetím školním rokem se mezi brněnskými základními školami odehrává korfbalové zápolení v Školním korfbalovém poháru. Jeho třetí ročník vyvrcholil finálovým kolem ve čtvrtek 22.března v sportovní hale v Maloměřicích.

Změna lokace letošního finále způsobila menší potíže v logistice příjezdu škol, protože do Maloměřic momentálně nejezdí šaliny. Všechna družstva však nakonec dorazila a i když turnaj odstartoval s 15 minutovým zpožděním, vše se bez problémů stihlo bez zbytečného prodlužování. Na městském finále se představilo 12 družstev z 9 škol a ze 7 městských částí. Nejpočetnější zastoupení měla městská část Bystrc, ze které se kvalifikovaly dvě školy vždy se dvěma družstvy. Nováčkem v městském finále byla domácí ZŠ Hamry z Maloměřic. Celkem se podle soupisek týmů zúčastnilo městského finále 124 dětí.

Nejdřív se podíváme na výsledky v mladší kategorii Přípravek pro žáky druhých a třetích tříd ZŠ. Největším smolařem celého finálového kola bylo družstvo ze ZŠ Arménské. Tři zápasy prohrály děti z Bohunic nejtěsnějším rozdílem jediného koše a jeden další zápas jen o 2 koše. Vyšší porážku utrpěly již jen od Laštůvkové, která skončila těsně před nimi. Velmi vyrovnané zápasy tak odehrály s celou první trojkou turnaje a v případě většího štěstí, mohla Arménská bez problémů skončit na bedně. Nešťastný turnaj odehrála také ZŠ Laštůvkova, která obhajovala vítězství z loňského ročníku, a prvenství z obvodního kola jí favorizovalo také pro městské finále. Jediná výhra s Arménskou a další dvě prohry o jediný koš však nestačily na lepší než páté místo. O čtvrté a třetí místo svedly souboj ZŠ Otevřená a ZŠ Hamry. Obě školy v průběhu turnaje získaly po 2 výhry a 2 prohry. Jejich vzájemný souboj byl v programu až v úplně posledním kole. Po velkém boji však tento zápas skončil remízou 2:2. O medailích proto muselo rozhodnout celkové skóre. Žebětínští vyhráli své zápasy vždy o 1 koš, prohry však byly výraznější. Naopak děti z Maloměřic a Obřan měli vyšší výhry a s týmy z první dvojky prohrály vždy jedno-košovým rozdílem. Místo na bedně tak zaslouženě získala domácí ZŠ Hamry a pro ZŠ Otevřenou zůstalo jen čtvrté místo. O letošním mistrovi a vicemistrovi Školního poháru muselo nakonec taktéž rozhodnou celkové skóre. Jak ZŠ Bosonožská, tak i ZŠ Heyrovského kráčely turnajem bez klopýtnutí. Jen jejich vzájemný zápas skončil vzácnou remízou s nejmenším počtem košů za zápas na celém turnaji, a to 1:1. Děti ze Starého Lískovce se na finálový turnaj dostaly jako poslední kvalifikovaný tým, ale během finálového dne měli i víc štěstí, když až 3 ze svých zápasů urvaly výhrou o 1 koš. Bystrčtí byli před turnajem největším favoritem na turnaj, když z obvodního kola postoupili suverénně z prvního místa, navíc když druhé místo obsadilo jejich béčko. Nakonec zaznamenali na městském finále pozitivní skóre +11, zatímco Bosonožská skončila na „jen“ +8 koších. Vítězný pohár tak putuje do Bystrce na ZŠ Heyrovského, která vylepšila své druhé místo z roku 2016. Stříbrné medaile tedy putují do Starého Lískovce na ZŠ Bosonožskou, pro kterou je to nejlepší umístění v historii Školního poháru. Zápolení v kategorii přípravek ukázalo velkou vyrovnanost a napětí ve všech zápasech, z 15 odehraných zápasů až 7 skončilo rozdílem jediného koše a další 2 zápasy skončily remízou.

Starší kategorie Minižáků se hraje již tradiční korfbalovou variantou s 8 hráči a aplikací pravidla o bráněné střelbě, proto je možná o něco prestižnější než Přípravka. Na městském finále se nejmíň dařilo ZŠ Labské, která obhajovala loňské bronzové umístění. V turnaji získala jediný bod hned v prvním zápase proti staro-lískoveckým sousedům ze ZŠ Bosonožské. Na pátém místě se umístila ZŠ Jana Babáka, která dokázala porazit právě Labskou o jediný koš. V ostatních zápasech však nestačila na zkušenější soupeře a zůstala tak na jediné výhře z finálového turnaje. Týmy na čtvrtém a třetím místě získaly po pěti bodech i v této věkové kategorii. Mezi ZŠ Bosonožskou a ZŠ Heyrovského však rozhodl vzájemný zápas, který pro sebe získala škola ze Starého Lískovce jen díky výhře o jediný koš. Byl to však velmi pěkný zápas se spousty košů, co dokazuje i konečný výsledek 6:5, který odsunul bystrcký tým mimo medailové umístění. Tomu nestačila ani remíza z úvodního zápasu, ve kterém překvapil největšího favorita ze ZŠ Pastviny. Nakonec ne medaile dosáhl jiný tým z Bystrce. Tím bylo družstvo ze ZŠ Laštůvkove, které v posledním zápase soupeřilo s komínskou ZŠ Pastviny o vítězný pohár. Sice se turnaj nehrál systémem s finálovým zápasem na konec, ale rozpis zápasů svedl proti sobě dva největší favority na titul až v posledním kole. Laštůvkova přecházela turnajem bez zaváhání, každý zápas zvládla vítězně rozdílem tří košů. Naopak Pastviny na začátek klopýtly, když v prvním zápase zachraňovaly remízu proměněnou penaltou v posledních sekundách po tom, jako neproměnily další 3 penalty. Toto finále mělo být soubojem nejlepšího střelce turnaje Lukáš Holíka z Pastvin a Kateřiny Malinové z Laštůvkové, neslo se však v jednoznačném duchu. Komínští se zlepšovali od zápasu k zápasu a potvrdili to i na závěr turnaje. Ve svém týmu měli výhradně hráče a hráčky Korfbal klubu Brno, kteří potvrdili svoje kvality a s Laštůvkovou neměli slitování. Stříbrná příčka je však pro Laštůvkovu nejlepším umístěním mezi minižáky od vzniku soutěže, po bronzu z roku 2016 a čtvrtém místu z loňska. Pro příští rok tak mají jasný cíl. Komínská ZŠ Pastviny zopakovala výhru v Školním poháru z roku 2016 a již podruhé se raduje z brněnského školního titulu, o co se přičinil i přítomný trenér Vašek Ježek.

Nejlepšími střelci celého školního poháru se v přípravce stali Andrzej Wiacek ze ZŠ Heyrovského  s 25 koši a Tereza Mráčková ze ZŠ Bosonožské se 17 koši. Mezi minižáky byla nejlepší střelkyní Kateřina Malinová ze ZŠ Laštůvkova s 10 koši a Lukáš Holík z Pastvin s 21 koši, oba též hráči Korfbal klubu Brno.

Kompletní výsledky městského finále i obou kategorií najdete zde.

Rozsáhlou fotogalerii z městského finále najdete zde.

Konečné pořadí Školního korfbalového poháru 2017/2018:

Kategorie Přípravka:

  1. ZŠ Heyrovského (Bystrc)
  2. ZŠ Bosonožská (Starý Lískovec)
  3. ZŠ Hamry (Maloměřice a Obřany)
  4. ZŠ Otevřená (Žebětín)
  5. ZŠ Laštůvkova (Bystrc)
  6. ZŠ Arménská (Bohunice)

Kategorie Minižáci:

  1. ZŠ Pastviny (Komín)
  2. ZŠ Laštůvkova (Bystrc)
  3. ZŠ Bosonožská (Starý Lískovec)
  4. ZŠ Heyrovského (Bystrc)
  5. ZŠ Jana Babáka (Žabovřesky)
  6. ZŠ Labská (Starý Lískovec)

Za pomoc při přípravách městského finále děkujeme všem dobrovolníkům, rozhodčím a organizátorům, kteří se postarali o hladký průběh finálového turnaje a úspěšný vrchol školních korfbalových soutěží. Za organizační záštitu na brněnských školách děkujeme také AŠSK - Asociaci školních sportovních klubů a její okresní radě pro Brno-město.

Za finanční pomoc děkujeme všem subjektům, které podporují rozvoj korfbalu na školách, jmenovitě Český korfbalový svaz, Statutární město Brno, Jihomoravský kraj, městské části Brno-Bystrc a Brno-Starý Lískovec.


Komentáře

komentáře Disqus