MS 2024 v plážovém korfbalu - soupeři v základní skupině

Prvním soupeřem českého reprezentačního družstva bude od 11:00 středoevropského času (v 16:00 v místě konání v Pattaya City v Thajsku) tým Polska. Polsko je úřadujícím Mistrem světa z roku 2022, kdy se světový šampionát konal v Maroku a v loňském roce se na největší světové beach korfbalové akci, kterou byl Světový pohár 2023 právě v Polsku, umístilo na místě třetím. V aktuálním žebříčku IKF Beach Korfball World Ranking je tak Polsko na první místě a na MS 2024 patří mezi užší okruh favoritů. Největší polskou hvězdou je Tamara Siemieniuk, která byla nejlepší střelkyní Světového poháru 2023 v absolutním pořadí s 27 koši a na MS 2022, kde ve finále Polsko, zejména díky skvělému začátku utkání, zdolalo Portugalsko poměrem 13:5, byla nejlepší střelkyní mezi ženami s 22 koši. Polský trenér osmatřicetiletý Maciej Žak, který v roce 2023 působil ještě v roli hrajícího trenéra a připsal si na Světovém poháru 2023 čtyři koše, má v sestavě stejnou čtveřici žen jako na Světovém poháru 2023, kde polské ženy zaznamenali celkem 50 košů z celkového počtu 81 polských košů. Sestava mužské poloviny týmu byla oproti roku 2023 doplněna o zkušené hráče Rafaela Diadika a Marcina Nowaka, kteří mají mnoho zkušeností na mezinárodních akcích.  

Druhé utkání je naplánováno na pátečních 13:40 středoevropského času a druhým soupeřem české reprezentace bude stříbrný tým z minulého MS, a to Portugalsko. Velice těžký úvod šampionátu znamená pro naši reprezentaci změření sil s finalisty MS 2022, když Portugalsko je v žebříčku na místě šestém, a to z důvodu neúčasti na loňském Světovém poháru. Tým Portugalska se skládá z pěti stejných hráčů, kteří byli na minulém MS a opírat se bude o Carlose Fariu a Isabel Almeidovou, se kterou na světový šampionát do Thajska cestuje i její otec a dlouholetý president portugalské federace Mario Almeida.

Ve třetím utkání prvního hracího dne změří naši reprezentanti síly od 14:40 s papírově nejslabším protivníkem ve skupině, kterým bude na světovém žebříčku až devatenácté Skotsko, které na Světovém poháru 2023 skončilo na jedenáctém místě, když v deseti zápasech nastřílelo pouhých 37 košů a dokázalo porazit pouze Anglii a Švédsko.

Poslední zápas prvního dne bude v 16:00 souboj s výběrem Austrálie, který vloni skončil jen o příčku lépe než reprezentace Skotska, a to na místě desátém a právě Skoty v přímém souboji porazil výrazně 9:3. V celosvětovém žebříčku však zaujímá Austrálie desáté místo a plážový korfbal má u protinožců velkou tradici.

Posledním soupeřem v základní skupině A pak bude Indie, která je na žebříčku nejvýše postavenou asijskou zemí, když figuruje na sedmém místě, na němž skončila i na MS 2022 v Maroku. Zajímavostí sestavy Indie, se kterou se utkáme v sobotu od 12:00, je příjmení Sharma, které nesou na soupisce týmu z nejlidnatější země světa hned tři muži a jedna žena. Vishal Sharma, který byl s 27 koši nejlepším střelcem MS 2022, však tentokrát v sestavě reprezentace Indie chybí.


Komentáře

komentáře Disqus