Vítězem Korfball Champions League je opět PKC/Vertom

Foto: PKC Fotografie
Nizozemský mistr PKC/Vertom Papendrecht vyhrál i druhý ročník korfbalové ligy mistrů, když na své palubovce jasně dominoval závěrečnému finálovému turnaji.

Pětice družstev se představila v hale nizozemského mistra ze sezóny 2022/2023 v Papendrechtu, když pár týdnů před finálovým turnajem se odhlásil portugalský vicemistr CC Oeiras, který si postup na finálový turnaj zajistil vítězstvím v kole druhém této sezóny KCL. Mezinárodní korfbalováfederace IKF následně musela změnit systém turnaje, který původně počítal se dvěma tříčlennými skupinami, a byla rozhodnuto, že turnaj se odehraje systémem každý s každým s tím, že poslední utkání obstarají dva nejvýše nasazené týmy, tedy mistrovská družstva Nizozemska a Belgie.

Celkem bylo ve čtyřech hracích dnech odehráno 10 utkání, která se vyznačovala velkými rozdíly ve skóre, když rozdíl mezi týmy neklesl v prvních třech dnech turnaje pod 10 košů a k vidění byly i debakly jako například 38:10, 36:14, 33:12 či 30:12. Průměrný rozdíl v prvních osmi zápasech turnaje byl přímo hrozivý, když činil více než 18 košů. Až poslední den turnaje nabídl vyrovnanější zápasy, ale i tak byl rozdíl vždy minimálně 7 košů.

V přímém souboji o třetí místo a o bronzové medaile viděli diváci urputné obrany, když v poločasové přestávce byl stav 8:3 pro portugalské družstvo NC Benfica a německý mistr TuS Schildgen se vůbec nedokázal prosadit proti agresívní obraně dynamického družstva z Pyrenejského poloostrova. Ani druhá půle nenabídla velkou změnu a NC Benfica si po vítězství 16:9 zajistil zisk bronzu. Portugalského mistra střelecky táhl zejména Tiago Luz, který zaznamenal 4 koše a stal i celkově nejlepším střelcem celého finálového turnaje s 20 koši.

Poslední zápas turnaje byl soubojem neporažených týmů a zajímavé bylo, že i soubojem táýmů stejného hlavního sponzora Vertom, jež se stal pomyslným absolutním „vítězem“ turnaje. Domácí družstvo PKC/Vertomv závěrečném utkání nikdy neprohrávalo a výsledek byl v průběhu zápasu vyrovnaný jen za stavu 1:1. První desetiminutovka ale byla nejvyrovnanější částí, když stav byl 6:5 ve prospěch domácího týmu, který střelecky táhl zejména Bo Oppe, jež byl se sedmi koši nejlepším střelcem posledního utkání. Ve druhé čtvrtině navýšil PKC náskok na tři koše a vedl 12:9 a postupně neustále zvyšoval své vedení, když po třetí desetiminutovce vedl 17:12 a po dalších koších Jonkera a Kunsta už bylo jasné, že o vítězi je rozhodnuto a že i druhé vydání KCL bude mít stejného vítěze – PKC/VertomPapendrecht.

Konečné pořadí:

1. PKC/Vertom (Nizozemsko)​ 4z. ​12b.​ 132:53
2. KC Boeckenberg (Belgie)​ 4z.​ 9b.​ 106:62
3. NC Benfica (Portugalsko) ​4z.​ 6b. ​72:90
4. TuS Schildgen (Německo)​ 4z.​ 3b.​ 56:91
5. SG Pegasus (Německo)​​ 4z. ​0b. ​48:118

Komentáře

komentáře Disqus