Česku se zázrak nepovedl, ale i přes to postupují do čtvrtfinále!

ČR – Nizozemsko  37:9 (poločas 13:3)

Češi nastoupili do zápasu o první místo v osmifinálové skupině do souboje mezi neporaženými družstvy v pozměněné sestavě, ale od začátku zápasu bylo patrné, že kvalita i výrazná výšková převaha jsou na straně soupeře, který je hlavním favoritem na celkové prvenství a na zisk osmého světového titulu v řadě po sobě, když naposledy byla nizozemská reprezentace poražena ve finále MS 1991 v Belgii.

V první čtvrtině nizozemská reprezentace nedovolila té české prakticky vůbec nic a díky excelentně zakončujícímu Preuningerovi, který během první desetiminutovky zvládl vstřelit bezmocným Čechům pět košů, byl stav 0:10 dost hrozivý. Na začátku druhé čtvrtiny se jako první Čech v utkání trefil Vojtěch Holík a připsal si již pátý koš na MS 2023 a Češi dokázali alespoň trochu přibrzdit nizozemský nápor a do konce druhé čtvrtiny udržet rozdíl na deseti koších, když během druhé části přidaly své koše ještě Zieglerová a Nováková a poločasové skóre bylo 3:13.

Do druhé půle provedl nizozemský trenér Niebek několik změn v sestavě a hra obhájců titulu dostala nový náboj, což se projevilo i na vývoji skóre, když Nizozemci vyhráli třetí dějství poměrem 11:1 a košový rozdíl se zdvojnásobil na 24:4. Jediným úspěšným českým střelcem třetí desetiminItovky byl Rostislav Kortus, který následně přepustil místo na hřišti Krejčímu, který svůj první velký zápas proti Nizozemsku sehrál v roce, kdy se zmiňovaný Kortus narodil, a to ve finále ME 2002. Ač o výsledku zápasu bylo rozhodnuto, Češi bojovali i nadále a před zaplněnou halou, v níž zápas pečlivě sledoval i trenér čtvrtfinálového soupeře Německa Wilco van den Bos, dokázali přidat ještě pět košů, když dva dal Pešák a po jednom přidali Holík, Krejčí a Jemelíková.

Koše: Holík 2, Pešák 2, Jemelíková 1, Krejčí 1, Kortus 1, Zieglerová 1, Nováková 1


Komentáře

komentáře Disqus