Proběhlo školení rozhodčich licence C a D

 

On-line školení rozhodčích licencí C a D před sezónou 2023/2024

 

V úterý v podvečerních hodinách proběhlo on-line školení rozhodčích, kteří jsou držiteli licencí C a D, a to pod vedením zástupců Komise rozhodčích Českého korfbalového svazu. V rámci tohoto školení byly prezentovány změny v pravidlech, které vydala Mezinárodní korfbalová federace a jejichž překlad je již nově i na webu Českého korfbalového svazu. Zejména se jednalo o upřesnění vymezení prostoru pro Volný hod, zrušení pozice asistenta rozhodčího a zavedení dvojice rozhodčích, upřesnění pravidel pro Golden Goal a rovněž upřesnění výkladu pro Shot-clock při doteku míče obroučky při rozehrání z autu.

 

Vedle změn pravidel se účastníci školení věnovali výkladu vybraných pravidel doplněných video fragmenty z mezinárodních zápasů. Tento výklad zveřejnila Mezinárodní korfbalová federace IKF v tomto roce a je zaměřen na situace, při nichž se bojuje o míč na zemi (v situacích, kdy se hráči vrhají či skákají na zem s cílem získat míč), dále na způsob vedení a posuzování přestupků v závěrech vyrovnaných utkání a upřesnění, kdy pískat či nepískat restart. Rovněž bylo znovu upřesněno a názorně ukázáno, co je podle korfbalových pravidel považováno za míč v držení - existují pouze tři situace, kdy je v míč v moci či v držení hráče (a-míč je držen oběma rukama, b-míč leží na jedné ruce nebo je držen v jedné ruce, c-hráč/ka má ruku položenou na míči, když je míč na zemi) a často je neznalost tohoto pravidla předmětem reakce ze strany hráčů či trenérů.

 

Na závěr školení ještě zástupci Komise rozhodčích upozornili na nově vydaný Dodatek Soutěžního řádu pro sezónu 2023/2024, který byl zveřejněn na webových stránkách Českého korfbalového svazu.


Komentáře

komentáře Disqus