Seniorská reprezentace ukončila přípravu na Světové hry 2022 v USA

Poslední částí přípravy české seniorské reprezentace pro Světové hry v USA byly zápasy se silnými soupeři v německém Castrop-Rauxel nedaleko Dortmundu. Náš tým se postupně utkal dvakrát s nizozemskou reprezentací U19, a nakonec v neděli se seniorským týmem Německa. Výsledky zápasů najdete na konci článku. Dále se v článku dočtete, jak funguje hra českého týmu v útoku a obraně. A nakonec najdete v článku informace o konečné nominaci, plus aktuální zprávu o zdravotním stavu nejen Elišky Zieglerové, ale i dalších hráčů.

Tým dorazil na místo ubytování v průběhu večera, a nebo spíše noci ze čtvrtka na pátek (30.6.2022-1.7.2022). Zápas s mladým týmem Nizozemí „B“ se hrál v pátek dopoledne. Utkání mělo nesrovnatelné tempo hry oproti přípravám s Maďarskem, a i výšková převaha soupeře hrála svoji roli ve prospěch soupeře. Úvod zápasu určitě nenaznačoval, že by náš tým měl odejít s výraznou prohrou, ale právě hlavně tempo hry mělo vliv na „úspěšnost“ našeho zakončení. Náš styl hry v útoku vedl k vytváření dobrých střeleckých pozic, ovšem za celý zápase se nenašel v našem týmu hráč, který by dokázal skórovat s jistotou a pravidelně. Navíc se v tomto zápase zranil Petr Šnajdr. Snad nepůjde o nic vážného a koleno bude mít „jen“ naražené.

V sobotu večer, druhý den, odehráli naši reprezentanti další zápas z mladými Holanďany „A“. Tento zápas už vypadl z pohledu našeho týmu lépe, i když výsledek tomu nenapovídá. Ale přece jen obrana byla bližší a agresivnější, a v útoku si náš tým vytvářel spoustu střeleckých příležitostí. Bohužel opět s velmi nízkou úspěšností, a to hlavně v prvním poločase (4 koše z 31 střel a 13% úspěšnost je opravdu málo). Za celý zápas to bylo 63 střel s úspěšností cca 17%.

V neděli dopoledne proběhla generálka před odletem na Světové hry do USA, a to jak pro náš tým, tak pro tým Německa. Utkání začalo v obrovském tempu, na které se ale už náš tým za předchozí dva zápasy z Nizozemím U19 aklimatizoval. A když se přidalo i úspěšné zakončení, tak našich 7 košů za 1.čtvrtinu je velmi slušný počin. Bohužel nás srážely zbytečné individuální chyby v obraně a z desíti obdržených košů od německého týmu byla dobrá polovina úplně zbytečná. O to asi větším šokem pro soupeře byl další vývoj, kdy naše obrana přestala dělat chyby a navíc ještě více přitlačila a byla ještě agresivnější. Výsledkem bylo pouhopouhých 6 košů Němců za zbylé tři čtvrtiny. Kdežto my jsme si vytvářeli spoustu otevřených pozic pro střely či dvojtakty (72 zakončení/střel za celý zápas), které jsme dokázali z cca 26% zakončovat. A pokud se nepodařilo úspěšně zakončit, tak proti zhruba stejně vysokým Němcům fungoval i náš doskok.

Toto soustředění potvrdilo, že se český tým může spolehnout na svoji blízkou a agresivní obranu. Sebevědomí hráčů v tomto rostlo zápas od zápasu. A dále jsme si potvrdili, že styl vedení našeho útoku funguje nejen na slabší maďarský tým nebo na mladé hráče z Nizozemí, ale hlavně i na silný tým Německa (Němci porazili Nizozemí U19 „A“ 26:21). Slabinou se zatím ukazuje úspěšnost zakončení ve vysokém tempu hry, ale i na toto si hráči postupně zvykali. Přesto poslední pokyny trenérů pro poslední týden před odletem jsou, aby si hráči někde v hale aspoň 2x v týdnu „sáhli“ na míč a zakončovali.

Přípravy v Německu se zúčastnili tito hráči Dominika Drábková, Vendula Jemelíková, Nela Kubů, Klára Nováková, Sára Sahatciu, Eliška Zieglerová a dále Petr Galíček, Rostislav Kortus, Vlastimil Krejčí, Petr Pešák, Petr Šnajdr, Jan Toufar, Alexandr Vyroubal. Do hry se nezapojila Eliška Zieglerová, která intenzivně rehabilituje se svým nataženým stehenním svalem. A dále musíme doufat, že naražené koleno Petra Šnajdra nebude vážným limitem pro aktivní zapojení do hry. Všichni tito hráči, kteří se zúčastnili přípravných zápasů v Německu, by měli odletět na Světové hry do Birminghamu v USA.

Výsledky přípravných zápasů ze soustředění v Německu:

  • Pátek 1.7.2022 Česko - Nizozemí U19 „B“ 7:18 (4:9)
  • Sobota 2.7.2022 Česko - Nizozemí U19 „A“ 11:20 (4:9)
  • Neděle 3.7.2022 Česko – Německo 19:16 (9:12)

Komentáře

komentáře Disqus