Historické okénko – 20 let od stříbrného úspěchu

V těchto dnech si připomínáme 20 let od historického úspěchu české reprezentace pod vedením Jan Kőnigsmarka. Český reprezentační tým se představil v katalánské Terrasse, kde se konalo ve dnech 31.3.-7.4. druhé halové Mistrovství Evropy. Po roce 1998, kdy reprezentace na prvním halovém evropském mistrovství musela zkousnout prohraný boj o bronzové medaile, odjížděl český reprezentační výběr na druhý evropský šampionát výrazně zkušenější. Z bývalých hráčů Jana Kőnigsmarka a Lukáše Filipa (kteří v roce 1998 nastupovali v českém dresu) se stalo trenérské duo, které dlouhodobě připravovalo a ladilo sestavu pro vrcholnou akci v roce 2002. Vedle zkušených hráčů se na ME 2002 představila i řada juniorů se zkušenostmi z juniorských evropských a světových šampionátů, když ve výběru byli i sedmnáctiletí Petr Malačka, Vlastimil Krejčí či Klára Zábojová.

Reprezentace České republiky v roce 2002 šokovala korfbalovou Evropu, když porazila všechny soupeře včetně Belgie a stanula ve finále proti Nizozemsku. A i ve finále nehráli čeští reprezentanti druhé housle – v poločasové přestávce dokonce vedli 7:6, ale po statečném boji nakonec podlehli nizozemské reprezentaci poměrem 9:15 a na závěr turnaje jim aplaudovala zaplněná hala a Češi se mohli cítit jako vítězný tým.

Sestava české stříbrné reprezentace:

Martin Bittner, Radek Honzíček, Ivo Kracík, Vlastimil Krejčí, Petr Malačka, Petr Pomahač, Martin Vaculík, Veronika Candrová, Lenka Faltýnková, Dana Lizoňová, Radka Prokůpková, Petra Škrobová, Martina Tauchmanová, Klára Zábojová. 

Realizační tým: 

Jan Kőnigsmark, Lukáš Filip, Edwin Bouman


Komentáře

komentáře Disqus