Historické okénko – uplynulo 26 let od první účasti ČR na Mistrovství světa

První Mistrovství světa, na kterém se představil český národní tým, se konal v první polovině listopadu 1995 v indickém hlavním městě New Dillí. Česká reprezentace pod vedením legendárního kouče Karla Kőnigsmarka si postup vybojovala v kvalifikaci na začátku roku 1995. Kvalifikace se konala v Polsku a český národní tým ji s velkým přehledem vyhrál a mohl slavit historický postup na světový šampionát, když bez porážky s celkovým skóre 58:23.

Prvním soupeřem na MS byl tým Jihoafrické republiky a čeští reprezentanti jej porazili jasně 17:5, když čtyři koše zaznamenal Radek Honzíček. O prvenství ve skupině D se pak Češi utkali s Nizozemskem, kterému podlehli 7:25, když nejlepším českým střelcem byl dvoumetrový Jan Hauer se třemi koši.

Po druhém místě ve skupině se Česká republika utkala v osmifinále se Slovenskem a po nevýrazném výkonu v prvním poločasu, kdy Češi vedli 6:5 a trenér Kőnigsmark musel o přestávce řádně zvýšit hlas, probíhala již druhá půle dle více dle jeho představ a konečný výsledek hovořil jasně ve prospěch Čechů, kteří zvítězili 22:11, když osm košů vstřelil bratr reprezentačního trenéra Jan Kőnigsmark.

O úspěchu se pak rozhodovalo ve čtvrtfinále, které se však dle systému turnaje losovalo a české družstvo si mohlo vylosovat Belgii či Austrálii. Los k nám přívětivý nebyl a Belgie – jako obhájce titulu z roku 1991 byla nad síly české reprezentace, i když výsledek 7:14 nezněl nijak tragicky a zejména výkon ve druhé půli, která skončila 5:5, byl z české strany výtečný.

Ve skupině o konečné 5. - 8. místo pak Češi nejprve podlehli Taiwanu 11:18 a boji o konečné 7. místo porazili Velkou Británii 12:10, když vývoj zápasu drželi pevně ve svých rukou a snížit dovolili ostrovanům až v samotném závěru utkání.

Reprezentace České republiky tak skončila na svém prvním MS na místě sedmém, získala cenu Fair Play, ale hlavní trenér Karel Kőnigsmark spokojen nebyl. Nezměrný bojovník, který sám za reprezentaci hrál vždy s maximálním nasazením a jako trenér jel na MS s medailovými ambicemi a s umístěním být spokojen nemohl a jeho slova to dokládají: „Herní projev a předvedené výkony považuji za úspěch. Umístění za neúspěch.“

Sestava České reprezentace na MS 1995:

  • Radek Honzíček (16košů), Jan Kőnigsmark (13 košů), Jan Hauer (13 košů), Miloš Rőhrich (10 košů), Martin Bittner (6košů), Martin Vaculík (2koše), Petr Klepetko (1koš)
  • Jitka Motáková (5košů), Radka Herglová (3koše), Radka Žáková (3koše), Iveta Dvořáková (2koše), Sandra Hűbschmannová (1koš), Lenka Cihlářová (1koš), Jana Kőnigsmarková (0košů) 
  • Realizační tým : trenér Karel Kőnigsmark, asistent trenéra Lukáš Filip, vedoucí družstva Aleš Rőhrich, lékař týmu Štefan Trnka

Komentáře

komentáře Disqus