Historické okénko – poslední Mistrovství světa v kategorii U23

Historicky poslední světový šampionát ve věkové kategorii do 23 let se konal o prázdninách roku 2016 v Olomouci, tedy před více než pěti lety. Český korfbalový svaz získal pořadatelství tohoto turnaje po úspěšném zvládnutí Mistrovství Evropy U21 v roce 2014, jež se rovněž konalo v Olomouci a zároveň bylo i kvalifikací na Mistrovství světa U23 2016. Další kvalifikační turnaje se odehrály v létě roku 2015, kdy si z asijsko-oceánského mistrovství vybojovala účast družstva Taiwanu, Číny a Hong Kongu a z amerického šampionátu Dominikánská republika. 

Celkem se na turnaji představilo 12 družstev, které čekaly nejdříve boje v základních šestičlenných skupinách. Čeští junioři vstoupili do turnaje jasným vítězstvím nad Jihoafrickou republikou 26:5, následně podlehli opět jasně Nizozemsku 9:31 a třetí den turnaje se protrápili k vítězství na Tureckem 18:15. Krizový okamžik přišel ve čtvrtém zápase, kdy naši junioři podlehli Maďarsku 12:13 a postup do semifinále vydřeli až v posledním zápase ve skupině, kdy dokázali porazit reprezentaci Číny 21:18. 

V semifinále čeští reprezentanti nestačili na Taiwan poměrem 15:26 a v boji o bronz je čekalo družstvo Německa. Tuhý boj o bronzové medaile měl šťastný konec a díky koši Alexandra Vyroubala v poslední minutě zápasu, kdy se již zápas blížil do prodloužení, vyhráli Češi poměrem 14:13 a získali druhý cenný kov na Mistrovství světa ve věkové kategorii do 23 let.

Konečné pořadí:

  1. Nizozemsko
  2. Taiwan
  3. Česká republika
  4. Německo
  5. Čína
  6. Maďarsko
  7. Anglie
  8. Hong Kong
  9. Dominikánská republika
  10. Turecko
  11. Polsko
  12. Jihoafrická republika

Sestava českého družstva:

Nikola Ambrosová, Denisa Čejková, Tereza Ferkovičová, Renata Havlová, Denisa Hurdálková, Tereza Hurdálková, Denisa Kolářová, Monika Mostbeková, Petr Galíček, Michal Marek, Patrik Nguyen, Jan Šimek, Petr Šnajdr, Daniel Štefák, Tomáš Veselý, Alexandr Vyroubal, trenéři Ivo Kracík a David Konečný


Komentáře

komentáře Disqus