První semifinále dorostu: Budějovicím válely posily, Brno zmrazilo favorita

Pravá honba za titulem začala. V neděli se rozhořely oba semifinálové souboje nejvyšší dorostenecké korfbalové soutěže a hned v prvních duelech série na dva vítězné zápasy došlo k překvapení. Po základní části čtvrté Brno totiž vystrčilo růžky a na domácí palubovce po výborném úvodu zdolalo 12:7 první Náchod. Ve druhé sérii se radovaly posílené České Budějovice, které vyhrály v Prostějově 17:13. Druhá utkání a popřípadě hned třetí rozhodující jsou na programu hned tuto neděli v Českých Budějovicích a Náchodě.

Narychlo sehnaná injekce v podobě posil se ukázala jako rozhodující. Dorostence Českých Budějovic decimuje od začátku sezony zranění a po konci základní části to chvíli vypadalo, že semifinále absolvují jen v šesti hráčích. Kritickou situaci se jim však podařilo vyřešit, když si vyřídili hostování šenovských hráček Kristýny Holubčíkové a Venduly Vernarské.

 Hlavně prvně jmenovaná jim k úvodní semifinálové výhře výrazně pomohla, když se se čtyřmi koši stala nejlepší střelkyní týmu. „Přijde mi to trochu divné. Ještě nedávno jsme je potkávali v jiném týmu a teď si na měsíc odskočí jinam, aby získaly medaili. V případě našeho soupeře se to dá ještě pochopit, protože neměl, kde brát, u Náchoda tomu však moc nerozumím,“ komentoval prostějovský korfbalista  Vojtěch Ošťádal blesková hostování a narážel na soka Brna ve druhé sérii, který si taktéž obstaral posily z jiného týmu.

Prostějovu se doma nepovedla hlavně první část zápasu, kdy mu soupeř odskočil na rozdíl pěti košů. I když druhou půlku Hanáci vyhráli 8:7, na jejich prohře to nic nezměnilo. „Bohužel nám první poločasy nevycházejí podle představ pravidelně. Vždy to doháníme až ke konci a někdy to holt nevyjde, jako třeba teď. Nemyslím si však, že by nás soupeř zaskočil. O jeho posilách jsme věděli, takže jsme tušili, do čeho jdeme. Hra se nám docela dařila, jen soupeři ještě víc. Myslím, že můžeme sérii klidně otočit, příště to zase nemusí vyjít Budějovicím,“ vyzýval Ošťádal k odplatě.

Prostějov, SK RG U19-České Budějovice, KCC Sokol U19  13:17

Poločas: 5:10. Rozhodčí: Ivan Vávra, Tomáš Voda. ŽK: Kortus (České Budějovice). Nejlepší střelci: Dušek Martin 5, Ošťádal Vojtěch 4 - Holubčíková Kristýna 4, Součková Lucie 4. Stav série: 0:1.

Ačkoli favorizovaný soupeř přijel z drsnějšího kraje, tak ho bleskovým nástupem zmrazili. Brněnští korfbalisté v základní části soutěže sice nasbírali o čtyři výhry míň než jejich semifinálový protivník z Náchodu, na palubovce to však nebylo vůbec znát. Korfbal klub doma na soupeře vlétl, a i když později trochu ubral, ujal se v sérii vedení po vcelku jasné výhře 12:7. „Říkali jsme si, že soupeři hned na začátek ukážeme, že se ho nebojíme. Je potřeba dát vědět, že se nesložíme z toho, že Náchod je favorit,“ komentoval brněnský kouč Jan Šedý rychlé vedení 5:0.

Ve druhé části Brno ubralo nohu z plynu a Náchod, který posílil o Adama Leznara z Nového Lískovce, se dostal znovu do hry. Postupně se mu podařilo snížit až na 7:9 z jeho pohledu. „Začali jsme mít problém s doskokem, což se hned projevilo na skóre. Naštěstí jsme poté zlepšili pohyb a vytáhli obránce dál od koše, což nám pomohlo,“ popsal Šedý.

Odpor Náchodu zlomili definitivně Brňané až v poslední části, velkou zásluhu na tom měla Anna Literová, jež se trefila pětkrát. „Příští týden by měly za Náchod nastoupit další dvě hráčky z Nového Lískovce, takže očekáváme urputnější boj,“ vyhlížel Šedý rozhodující den semifinále.

Brno, KK U19 - SK Plhov Náchod U19  12:7

Poločas: 7:2. Rozhodčí: Zdeněk Milichovský, Lukáš Filip. Nejlepší střelci:  Literová Anna 5, Čarvašová Veronika 3 - Novotný Jakub 2, Štěpař Václav 2. Stav série: 1:0.


Komentáře

komentáře Disqus