Základní část extraligy ukončily výhry Brna a Znojma

Jeden finalista vzal poslední utkání základní části poctivě, druhý trochu na lehkou váhu. Závěrečné kolo nejvyšší korfbalové soutěže nic neřešilo a už předem jistí finalisté z Brna a Českých Budějovic ho pojali odlišně. Zatímco brněnský Korfbal klub nastoupil v Prostějově v plné „palbě“ a zvítězil těsně 19:18, Jihočeši ve značně okleštěné sestavě v sobotu nestačili ve Znojmě na domácí Modré Slony 17:22. Základní část extraligy pak zakončila nedělní dohrávka desátého kola, ve které domácí Prostějov přehrál 28:20 Znojmo. Sezonu definitivně uzavře finále o titul, které je na programu v sobotu 23. března v Prostějově.

Do posledního kola měli jen jednu výhru, v tom posledním přidali druhou a znovu nad stejným sokem. Znojmu se letošní sezona příliš nepovedla, když si připsalo jen čtyři body za výhry nad Českými Budějovicemi, tu druhou v sobotu odpoledne před domácími diváky. „Budějovicím chybělo hodně hráčů ze základu. Mysleli jsme, že zápas bude o něco jednodušší. V každém poločase jsme však měli hluchou desetiminutovku. Celou sezonu ovlivnilo zranění našeho tahouna Jirky Podzemského a část nehrála ani Lucka Šebelová. S počtem hráčů jsme hodně bojovali, často jsme neměli nikoho na střídání. Snad se na příští sezonu Jirka dá do kupy a bude pro nás úspěšnější,“ doufala znojemská korfbalistka Gabriela Filipovszká.

Českým Budějovicím ve Znojmě chyběla produktivní dvojice Jakub Bláha a Vlastimil Krejčí, nenastoupila ani těhotná Martina Klacková, která se neukáže ani ve finálovém klání. „Jinak bychom měli být kompletní. Na poslední kolo se hodně hráčů z různých důvodů omluvilo, ale nám to nevadilo, aspoň si zahráli dorostenci. Hra samozřejmě nebyla ideální, chyběla sehranost. Nedali jsme penaltu na 18:19, což nás mohlo soupeři přiblížit. Jinak základní část hodnotím kladně, protože jsme chtěli do finále a to jsme vybojovali. Sice se za nějaké zápasy můžeme trochu stydět, ale hlavní cíl jsme splnili. Teď už nás čeká rozhodující duel o vše,“ povídal českobudějovický kouč Ivo Kracík, který se v sobotu kvůli absencím také objevil na hřišti. Vedle postupu do finále se Budějovice mohou těšit i z koruny krále střelců. Se 72 trefami ji získal Petr Pešák.

Modří Sloni YMCA Znojmo : České Budějovice, KCC Sokol - 22:17

Poločas: 15:8. Rozhodčí: Martin Uherka, Lukáš Pazourek. Nejlepší střelci: Nguyen Patrik 6, Šebelová Lucie 4, Žák Ivan 4, Žák Jakub 4 - Pešák Petr 7, Hurdálková Tereza 5, Kracík Ivo 3.

Pozice byly už před zápasem jasné, na palubovce to i tak jiskřilo. Brno se chtělo se základní částí rozloučit výhrou a povzbudit před finále sebevědomí, domácí Prostějov se chtěl zase doma předvést a na čtvrtý pokus obhájce titulu zdolat. Hanáci byli sice blízko, s Brňany však padli i v posledním letošním vzájemném utkání. „Hrál se pěkný zápas. Soupeř byl vždy o kousek napřed a my se nemohli dotáhnout. Hrálo se také až zbytečně tvrdě. Rozhodčí to pouštěli, podle mě to měli sudí držet víc ve svých rukou. Nikdo nechce prohrát, a když jste Brnu na dostřel, tak i jeho hráči znervózní. Sezonu jsme zakončili třetí, což je dobrá zpráva. Jedná se o náš druhý bronz, když po základní části jsme třetí skončili poprvé. (poprvé Prostějov získal bronz v zápase o třetí místo – pozn. red.). Špatnou zprávu představuje fakt, že jsme body sebrali jen Znojmu. Brno ani Budějovice jsme letos neporazili,“ shrnul prostějovský kouč David Konečný.

Brňané letos v základní části ztratili jen tři body za prohru a remízu s Českými Budějovicemi. Pro finálový duel jsou i letos velký favorit. „To nevím, letos to máme s Budějkama dost vyrovnané. Bude záležet na momentální formě. Se základní částí u nás panuje spokojenost. Sice extraligu hrají jen čtyři týmy a ke konci je to už dost stereotypní, ale zvládli jsme to dobře. Zapojili jsme do sestavy i mladší hráče, což je pro nás přínosné,“ zhodnotila brněnské opora Eliška Jonáková, jejíž sestra Štěpánka se s 53 zásahy stala nejlepší extraligovou střelkyní.

Prostějov, SK RG : Brno, KK - 18:19

Poločas: 9:10. Rozhodčí: Denisa Kolářová, Zuzana Maňáková. Nejlepší střelci: Vyroubal Alexandr 5, Havlová Renata 4, Křížková Pavla 3 - Jonáková Štěpánka 6, Bušík Peter 4, Jonáková Eliška 3.

Dohrávka 10. kola:

Čtyři výhry a všechny proti stejnému soupeři. Prostějov zakončil základní část extraligy čtvrtou výhrou proti Znojmu a potvrdil tak zisk bronzových medailí. „Jsem rád, že jsme ukázali, že jsme lepší než Znojmo. Soupeř nastoupil v kompletní sestavě a my ho i tak dokázali znovu přehrát, toho si cením,“ pochvaloval si prostějovský stratég David Konečný.

Znojmo by letošní sezonu nejraději zapomnělo a zakončilo ji i symbolickou prohrou. Největší opora Jiří Podzemský se zranil ještě před sezonou, zranění si posléze obnovil a nezasáhl ani do jednoho soutěžního utkání. Modrým slonům se navíc hroutil kádr i z dalších jiných důvodů. „Snad to příště bude lepší. Když máte pár lidí na střídačce, je to hned o něčem jiném,“ podotkla znojemská hráčka Gabriela Filipovszká.

Prostějov, SK RG - Modří Sloni YMCA Znojmo 28:20

Poločas: 16:11. Rozhodčí: Tomáš Voda, Ivan Vávra. Nejlepší střelci: Šnajdr Petr 6, Galíček Petr 4, Havlová Renata 4, Lorencová Kateřina 4, Marek Michal 4 - Nguyen Patrik 9, Simonidesová Hana 3, Žák Ivan 3.

 

Tabulka po základní části extraligy:

1.            Brno, KK                                             12           10           1             1             265:209                21

2.            České Budějovice, KCC Sokol              12           7             1             4             250:240                15

3.            Prostějov, SK RG                                 12           4             0             8             250:264                8

4.            Modří Sloni YMCA Znojmo                     12           2             0             10           230:282                4


Komentáře

komentáře Disqus