Třetí den na Europa Shield 2019 (finálový den)

Poslední den na mezinárodním turnaji IKF Europa Shield 2019 byl ve znamení semifinálových duelů s českým zastoupením, ve kterých byla česká družstva úspěšná jen z poloviny. Do finále nakonec po dramatickém obratu v závěru zápasu postoupilo družstvo KCC Sokol České Budějovice, které zvítězilo košem Petra Pešáka patnáct vteřin před koncem náročného semifinálového utkání proti katalánskému vicemistru CK Vallparadís. Domácí tým SK RG Prostějov, který se poprvé představil v pohárové Evropě, podlehl v semifinále největšímu favoritovi BEC Korfball Club 8:14 a čekal jej souboj o třetí místo.

V zápasech o konečné umístění nejprve maďarský Szentendre porazil jednoznačně turecký Haydarpasa Lisesi SC poměrem 19:10 a skončil tak na sedmém místě. Portugalský vicemistr Grupo Desportivo dos Bons Dias podobně jednoznačně vyzrál na německý KC Schweriner a po výsledku 17:10 mohl slavit konečné páté místo.

V boji o bronz sledovala zaplněná hala úchvatný souboj mezi domácím SK RG Prostějov s nejúspěšnějším družstvem historie Europa Shieldu CK Vallparadís. Po vyrovnaném prvním poločase, kdy byl stav 8:8 se oba týmy vystřídaly ve vedení a stav se opět vyrovnal na 10:10. Košů ubývalo a obě družstva se maximálně soustředila na obranu. Katalánský mistr dokázal strhnout dvěma koši vedení na svou stranu a do posledních minut vstupoval za stavu 10:12. Domácí družstvo hnané výborným publikem však dokázalo zápas díky košům Renaty Havlové a Petra Šnajdra vyrovnat a zápas tak dospěl do prodloužení. První útok mělo katalánské družstvo, které se výborně připravilo na útok a vybojovalo penaltu, kterou Adrian Leiva Urdi bezpečně proměnil a šanci na útok musel dostat i domácí tým. Prostějovský útok zafungoval výborně, dokázal se držet připravené taktiky a Daniel Štefák vyrovnal na 13:13 – drama pokračovalo. Po ztrátě míče Katalánců bylo jisté, že utkání rozhodne jediná úspěšně střela a tu zaznamenala jedna z největších domácích hvězd Petr Šnajdr, který dokázal pro domácí tým vystřelit historický bronz! Neskutečné!

Finálový souboj pak již nenabídl tak dramatický průběh jako souboj o bronzové medaile, ale i tak byl ve výborné atmosféře k vidění špičkový korfbal. Nejlepší družstvo posledních let na Europa Shieldu  - anglický BEC potvrzovalo své kvality a již po třech minutách vedlo 4:0. Českobudějovický tým dokázal následně obraz hry trošku vyrovnat, ale i tak se do šaten odcházelo za stavu 8:4 ve prospěch Angličanů, kteří vstoupili lépe i do druhé půle , rychle navýšili své vedení na 11:4 a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. BEC KOrfball Club se stal po zásluze šampiónem a získal již svůj třetí triumf na Europa Shieldu za posledních pět let, když konečné skóre bylo 16:9.

Konečné pořadí:

  1. BEC Korfball Club
  2. KCC Sokol České Budějovice
  3. SK RG Prostějov
  4. CK Vallparadís
  5. Grupo Desportivo dos Bons Dias
  6. KC Schweriner
  7. Szentedrei Honved Kinizsi
  8. Haydarpasa Lisesi SC

Nejlepší střelci turnaje:

  • 1. Joseph Bedford        21 košů
  • 2. Blake Palfreyman    18 košů
  •     Alexis Escardibul     18 košů
  • 3. Petr Pešák               16košů
  • 4. Vlastimil Krejčí         15košů
  •     Hugo Fernandes      15košů
  •     Petr Galíček             15košů
  • 5. Almos Beothy           14košů
  •     Alba Rosa Lorente    14košů
  •     Martina Klacková      14košů
  •     Renata Havlová        14košů
  •     Alexander Vyroubal   14košů
  •     Anna Schulte             14košů
 

Komentáře

komentáře Disqus