Vlády nad korfbalovou extraligou se od začátku ujalo Brno

Mistr začal novou sezonu tak, jak končil tu minulou. Brněnští korfbalisté loni opanovali extraligu a v prvních dvou kolech nového ročníku naznačili, že jim forma drží dál. Vyhráli jak v sobotu doma se Znojmem, tak ve finálové repríze v neděli v Českých Budějovicích a hned na startu vévodí tabulce.

Nedařilo se naopak Znojmu, které jako jediné ze čtyř extraligových účastníků ztratilo oba své zápasy.

1. KOLO

Osud zápasu určil hned začátek. Domácí Prostějov zaspal úvod duelu, České Budějovice se ujaly vedení 8:0 a hosté už pak svůj náskok jen drželi. „Nevím, zda šlo z naší strany o euforii, ale soupeř vypadal nervózně a zaskočeně. Nechali nás střílet a nám se dařilo,“ povídala českobudějovická opora Martina Klacková, která soupeřovo konto zatížila devíti přesnými zásahy.

Domácím Hanákům nepomohlo ani osm košů ostrostřelce Petra Galíčka. „Nebýt toho začátku, tak jsme jinak odehráli vcelku povedený zápas. Bohužel soupeři ze začátku padla snad každá střela a nám nic. Pak už jsme se drželi, jenže náskok jsme nesnížili,“ vyprávěl Galíček, který nedávno se seniorskou reprezentací obsadil na mistrovství Evropy páté místo.

Prostějov, SK RG : České Budějovice, KCC Sokol  18:26

Poločas: 11:18. Rozhodčí: Lukáš Pazourek, Lukáš Filip. Nejlepší střelci: Galíček Petr 8, Tichý Jan 4 - Klacková Martina 9, Pešák Petr 5, Krejčí Vlastimil 4.

Obhájce titulu se sice chvíli střelecky hledal, pak však nenechal nic náhodě. Brno v úvodním kole dokráčelo k pohodové výhře 19:12 proti Modrým Slonům ze Znojma. „Zpočátku jsme se trochu trápili v útoku. Za první poločas jsme dali jen sedm košů. Na začátku druhé půle jsme se probrali a soupeře zlomili,“ popsal brněnský hráč Peter Bušík.

Znojmo absolvovalo první utkání sezony bez trojice opor z minulé sezony. Hrající kouč Jiří Podzemský má poraněné koleno, dvojice Tereza Ferkovičová a Tomáš Veselý s korfbalem skončila. „Samozřejmě, že chybějí všichni. Hlavně absence Jirky na nás má špatný vliv, na hřišti je to dost znát. Neřekla bych, že měl soupeř o tolik navrch. My jsme se nemohli dostat do zápasu – neuměli jsme si nahrát, špatně jsme se hýbali a stříleli. Pak jsme se chytli, ale soupeř byl silný,“ vyzdvihla znojemská korfbalistka Klára Zábojová.

Brno, KK : Modří Sloni YMCA Znojmo  19:12

Poločas: 7:3. Rozhodčí: Lukáš Filip, Lukáš Pazourek. Nejlepší střelci: Bušík Peter 5, Drábková Dominika 3, Jonáková Štěpánka 3 - Žák Ivan 5, Nguyen Patrik 4.

2. KOLO

Nejdramatičtější duel víkendu vyzněl pro Prostějov. Hanáci sehráli se Znojmem vyrovnaný zápas, o jejich výhře 21:20 rozhodoval až nervózní konec zápasu, který zvládli líp. „Zpočátku nám to zase moc nešlo. Po poločase jsme zlepšili obranu, což nám pomohlo k vítězství. Konec byl docela nervózní. Soupeř často schválně fauloval, abychom házeli trestné hody, a on měl možnost získat míč. Ačkoli to bylo těsné, závěr jsme měli celkem pod kontrolou. Vedli jsme o dva koše, soupeř sice snížil, ale míč jsme měli my,“ komentoval první výhru sezony prostějovský Galíček, jenž za dvě víkendová kola stihl patnáct košů a ujal se vedení v tabulce střelců.

Znojmo tak jako jediné zůstalo po dvou kolech bez bodu. „V první půli jsme byli lepší, škoda, že jsme nedokázali soupeři odskočit. Bohužel nám pak moc nevyšel vstup do druhé půle. Po odchodu Tomáše Veselého nám chybí jeden vysoký doskok, ale mladý Honza Toufar se s tím porval dobře a v sezoně půjde ještě určitě nahoru,“ myslí si Zábojová.

Modří Sloni YMCA Znojmo : Prostějov, SK RG  20:21

Poločas: 13:12. Rozhodčí: Lukáš Pazourek, Lukáš Filip. ŽK: Toufar (Znojmo). Nejlepší střelci: Žák Ivan 6, Toufar Jan 3, Žák Jakub 3 - Galíček Petr 7, Havlová Renata 5.

Poslední střetnutí dvou nejúspěšnějších extraligových celků posledních let moc napínavé nebylo, podobný scénář nabídlo i první utkání dvou rivalů v nové sezoně. Brno v loňském finále jasně přehrálo České Budějovice a slavilo titul a i v prvním utkání nového ročníku mělo navrch. „První poločas byl ještě vyrovnaný, druhá část zápasu však od nás byla výborná. Trochu nás vystrašilo, že den před Budějovice nastoupily na Prostějov 8:0, tak jsme si dali na začátku pozor. Po dvou zápasech máme čtyři body, takže si nemáme na co stěžovat,“ usmíval se brněnský zkušený hráč Peter Bušík.

Ani v Budějovicích i přes prohru nepanuje žádná skepse. „Nechci říct, že šlo o očekávanou prohru, ale Brno bylo favorit. I když šanci na body jsme měli. Brno vedlo v zápase vždy tak o dva tři koše, takže jsme byli na dosah. Bohužel postupem času se přestalo dařit a soupeř trochu odskočil,“ popsala jihočeská korfbalistka Martina Klacková.

V KCC Sokol České Budějovice : Korfbal klub Brno 16:25

Poločas: 10:13.

Tabulka po 2. kole:

1.            Brno, KK                                  2             2             0             0             44:28     4

2.            České Budějovice, KCC Sokol    2             1             0             1             42:43     2

3.            Prostějov, SK RG                       2             1             0             1             39:46     2

4.            Modří Sloni YMCA Znojmo          2             0             0             2             32:40     0


Komentáře

komentáře Disqus