Finále Školního korfbalového poháru bylo oslavou korfbalu

V nové hale Tatranu Bohunice se už od 7. hodin začali scházet organizátoři a dobrovolníci, kteří připravovali halu na toto velké finále. Celý prostor byl rozdělen na 3 hřiště, na kterých se zápasy odehrávaly současně na centrální čas. Po osmé hodině se začali scházet i jednotliví žáci škol, všichni  naštěstí stihli dorazit včas, i když jim cestování  ranní brněnskou "špičkou" zabralo dost času a museli  si kvůli tomu přivstat . Po krátkém přivítání všech účastníků se začalo prvními zápasy v půl deváté. V jednom kole hrálo vždy všech šest škol ze stejné kategorie. Začínaly přípravky, tedy žáci třetích ročníků. Každé družstvo v téhle kategorii bylo z jiné městské části Brna. A hned v prvním kole se odehrál zápas s největším počtem košů za celý den. 18 košů v jednom zápase hraném na dva-krát 9 minut, takže co minuta to koš. V druhé sérii zápasů nastoupila družstva v kategorii minižáků, tedy čtvrťáci a páťáci. Tady mělo zastoupení 5 městských části, Starý Lískovec reprezentovaly dvě školy.

A jak to vlastně celé dopadlo?

Vítězství v kategorii Přípravek trošku překvapivě zaznamenala ZŠ Labská ze Starého Lískovce. Překvapivě, protože tato škola se do školního korfbalu zapojila až jako poslední, když ukázky korfbalu byly provedeny až v prosinci minulého roku. Děti z Labské prohrály jediný zápas se ZŠ Pastviny, ale porazily ZŠ Heyrovského, kterou tak lepším vzájemným zápasem odsunuly až na druhé místo.

Nejlepším střelcem byl mezi třeťáky Michael Šupák z Pastvin s 9. koši, a nejlepší střelkyní se stala Stela Šubrtová z vítězné Labské, která svými úctyhodnými 17. koši byla i celkově nejlepší střelkyní dne.

Pořadí

Škola

Body

Výhry

Remízy

Prohry

Skóre

1.

Labská

8

4

0

1

38:20

2.

Heyrovského

8

4

0

1

33:18

3.

Sirotkova

6

3

0

2

30:24

4.

Pastviny

6

3

0

2

32:20

5.

Arménská

2

1

0

4

24:28

6.

Otevřená

0

0

0

5

7:53

Kategorii Minižáků ovládla Základní škola Pastviny z Komína, která měla ve svém týmu hned 7 hráčů hrajících také za Korfbal klub Brno. Pastviny ztratily jen jediný bod za remízu se ZŠ Laštůvkova. Avšak Laštůvkova, se třemi hráči z KK Brno, podlehla s překvapením této kategorie, ZŠ Jana Babáka. Ta do finálového kola proklouzla jen díky lepšímu skóre v oblastním kole proti ZŠ Sirotkova, když jejich vzájemný zápas skončil remízou. Na ZŠ Jana Babáka byl letos korfbal představen úplně poprvé, zatímco na jiných školách má korfbal svou historii již od seniorských Mistrovství Světa 2007 v Brně, proto je úspěch této školy výjmečný.

Nejlepším střelcem v kategorii Minižáků byl jednoznačně Vojtěch Holík z vítězné ZŠ Pastviny. Svými 15. koši napodobil svůj výkon z finálového dne celorepublikové ligy minižáků ve Znojmě, kde se také stal nejlepším střelcem. Nejlepší střelkyní se stala Michaela Škodová ze ZŠ Laštůvkova se 6. koši.

Pořadí

Škola

Body

Výhry

Remízy

Prohry

Skóre

1.

Pastviny

9

4

1

0

36:13

2.

Jana Babáka

8

4

0

1

21:10

3.

Laštůvkova

7

3

1

1

36:11

4.

Otevřená

4

2

0

3

17:21

5.

Elišky Přemyslovny

2

1

0

4

7:42

6.

Bosonožská

0

0

0

5

9:29

 

Všechny fotky z finálového dne najdete zde.

Celý turnaj odvedla čtveřice rozhodčích, mezi nimi i náš nejzkušenější mezinárodní rozhodčí Lukáš Filip. O hladký průběh celého finálového dne se staralo i 5 dobrovolníků z mistrovského Korfbal klubu Brno. Během celého dne snímala dění na palubovce školní televize ze ZŠ Laštůvkova, a také televize krilie.com, která vytvoří pro potřeby ČKS propagační materiál pro podporu projektu Školního korfbalu. Proto se k rozhovorům dostali například místopředseda ČKS Lukáš Filip, manažer školního korfbalu v Brně Peter Bušík, učitelé ze dvou škol a spousty hrajících dětí. Na závěr turnaje se přišel podívat i starosta místní městské části Brno-Bohunice, Antonín Crha, který přebral záštitu nad finálovým dnem a během závěrečného vyhodnocování předal každé škole pohár a nejlepším střelcům památkovou plaketu. K odevzdávání cen se připojil také trenér reprezentačního týmu do 17 let  a hlavní trenér KK Brna Jakub Máša, který mladým nadějím odevzdal poukazy na volné vstupenky na blížící se Mistrovství světa do 23. let v Olomouci.

Na závěr je nutno poděkovat všem podporovatelům korfbalu v Brně a Českému korfbalovému svazu za materiální podporu v rámci svého projektu Školní korfbal. Dále za finanční podporu pro projekt „Korfbal do škol“ organizovaném Korfbal klubem Brno, a to konkrétně Magistrátu statutárního města Brna, Jihomoravskému kraji, Městské části Brno-Bystrc a Městské části Brno-Bohunice.

Věříme, že nezůstaneme jen u prvního ročníku školního poháru, a v dalších letech bude tahle soutěž pokračovat i nadále a to nejen v Brně.

 


Komentáře

komentáře Disqus