Historické okénko – MS 2019 Jihoafrická republika

V aktuálním historickém okénku si připomínáme tři roky od jediného světového šampionátu v elitní kategorii, jež se konal v jihoafrickém Durbanu. Jednalo se o jediné MS, které se konalo v srpnu, neboť tradičně se světové šampionáty konají na přelomu října a listopadu. Podobnou výjimku dostala v předchozích letech i Austrálie, když MS 1999 se konalo v Adelaide v červenci.

Mistrovství světa 2019 bylo historické tím, že poprvé se jej zúčastnilo dvacet reprezentačních družstev z pěti kontinentů, jež bojovalo o titul světového šampióna a rovněž o postup na World Games, jež byl určen pro nejlepší osmičku zemí.

Česká reprezentace pod vedením reprezentačního trenéra Ivo Kracíka byla nalosována do základní skupiny A, kde porazila Katalánsko 17:14, Nový Zéland 23:11 a v závěrečném utkání podlehla Nizozemsku 7:23 a obsadila v základní skupině druhé místo, což ji v osmifinále postapilo do cesty Austrálii. I druhý zápas proti soupeři z jižní polokoule Češi s přehledem zvládli a po výsledku 27:15 postoupili mezi nejlepších osm družstev turnaje. Zajímavostí bylo, že sítem osmifinále neprošlo například Katalánsko, jež podlehlo Portugalsku 11:15 či Anglie, která nestačila na Surinam poměrem 18:22.

Čtvrtfinálová utkání přinesla nepřekvapivou porážku české reprezentaci 10:27 s Belgií, ale i historický postup Číny do bojů o medaile po vítězství and Portugalskem 25:21. Ve skupině o 5.-8.místo čekal na svěřence trenéra Kracíka nejprve Surinam, jež uštědřil Čechům potupnou porážku 5:18, ze které se však český tým dokázal oklepat a v boji o konečné sedmé místo porazil Portugalsko 17:16.

Sestava české reprezentace na MS 2019:

Dominika Drábková, Lenka Faltýnková, Renata Havlová, Vendula Jemelíková, Denisa Kolářová, Anna Literová, Eliška Zieglerová, Petr Galíček, Patrik Nguyen, Petr Pešák, Jan Šedý, Petr Šnajdr, Daniel Štefák a Alexandr Vyroubal

 

Komentáře

komentáře Disqus