TWG USA 2022 - 2.soustředění Kostelec na Hané

V termínu 13.5.-15.5.2022 se podruhé sešel širší výběr české korfbalové reprezentace na svoji přípravu pro Světové hry 2022 v USA. Místem srazu byl Kostelec na Hané a soustředění se zúčastnili Dominika Drábková, Tereza Hurdálková, Nela Kubů, Aneta Lešanská, Klára Nováková, Eliška Zieglerová, Petr Galíček, Rostislav Kortus, Patrik Nguyen, Petr Pešák, Petr Šnajdr, Jan Toufar a Alexandr Vyroubal. Bohužel trenér Ivo Kracík dostal omluvenky od čtyř hráčů, a to buďto z důvodů nemoci nebo osobních důvodů.

V pátek večer proběhl první trénink zaměřený na střelbu a na vývoz a přenesení hry do útoku pod tlakem obrany. V sobotu se konaly 2 tréninky – jeden dopoledne a druhý odpoledne. Oba tréninky byly vedeny s důrazem na obranu. V neděli byly opět dva tréninky ve stejném rytmu jako v sobotu. Každý poslední trénink dne museli hráči zakončit povinnou regenerací v bazénku se studenou vodou doplněnou kostkami ledu. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak zajistit uvolnění svalů a „zahojení“ drobných ranek ve svalových vláknech, a tím připravit tělo na druhý den tělesné zátěže.

Pro zájemce a korfbalové nadšence se blíže zmíníme o základních principech obrany, na kterých reprezentanti pracují. Při zahájení útoku soupeře je cílem naší hry v obraně mít přehled o tom, kde je míč a zároveň pokud možno co nejtěsněji sledovat svého protihráče. Dalším smyslem tohoto přístupu je zabránit snadnému postavení asistenta tzv. shora, tedy „zavírat“ přímou cestu útoku do pozice asistence. V případě, že se hra vyvine do situace 1-1, tak bránit s ohledem na to, jaký způsob zakončení chceme útočícímu soupeři „dovolit“ (střelu či dvojtakt), ale přitom být stále v blízkém kontaktu se soupeřem. Otázkou tedy je jestli chceme „nechat“ útočníka spíše vystřelit a nebo mu spíše „otevřít“ prostor do dvojtaktu.

V příštím článku se zmíníme o základních principech hry v útoku. Další soustředění je za 14 dní (27.5.-29.5.2022), tentokrát v Kolíně.


Komentáře

komentáře Disqus