Historické okénko - Češi ve finále ME

Sobotní finále Mistrovství Evropy divize B 2021, které bylo prvním samostatným šampionátem pro druhých osm zemí starého kontinentu a ve finále se vedle českého trenéra Radka Honzíčka ve službách slovenské reprezentace, představil i český mezinárodní rozhodčí Lukáš Filip, a to v pozici hlavního arbitra. Češi však začali své účinkování ve finálových utkáních evropských šampionátů již mnohem dříve, když před téměř dvaceti lety na ME 2002 postoupila česká reprezentace pod vedením trenéra Jana Kőnigsmarka senzačně do finále, kde ještě v poločase vedla nad neporazitelnými Nizozemci 7:6. Nakonec čeští reprezentanti odešli z finálového boje poraženi po výsledku 9:15, ale po zápase jim za předvedený výkon aplaudovala plná hala, jako by bývali turnaj vyhráli.

V roce 2006 pak začala desetiletá série s českými rozhodčími ve finále, když mezinárodní rozhodčí Lukáš Filip čtyřikrát po sobě pískal finálový zápas Mistrovství Evropy, a to v letech 2006, 2010, 2014 a 2016, kdy mu navíc ve finále v nizozemském Dordrechtu na čáře asistoval slovenský rozhodčí Peter Bušík. Finále ME tak mělo čtyřikrát stejné obsazení i výsledek – finále hrají Belgie a Nizozemsko, zlato získává země tulipánů a s píšťalkou běhá L.Filip.

Navíc letos, po finále ME divize B, bude mít český korfbal zastoupení i na ME 2021 v Belgii, kam vedle české reprezentace zamíří i mezinárodní rozhodčí Lukáš Pazourek, který patří do užšího okruhu adeptů na finálový zápas pro případ, že by jej nehrál český národní výběr.


Komentáře

komentáře Disqus