Historické okénko – červen 1998

K historickému zápisu do české korfbalové historie došlo v červnu 1998, kdy KCC Sokol České Budějovice získal první svou velkou trofej a začal svou cestu k aktuálně nejúspěšnějšímu korfbalovému družstvu České republiky. 

V červnu 1998 se v Řevnicích u Prahy konal osmý Maxikorfbal, jehož vítěz získal vedle putovního Karlova poháru ještě Český pohár. Favoritem Maxikorfbalu bylo družstvo VKC Kolín, jež usilovalo o třetí vítezství v řadě a páté celkové, což by oboje znamenalo definitivní zisk putovního Karlova poháru. Zuby na prvenství si brousil i SK Smíchov naposledy pod vedením Ronalda van der Bunta, ale červen 1998 přinesl šok do českých korfbalových vod.

Devatenáct družstev v kategorii dospělých bylo rozděleno do šesti skupin, ze kterých vítězové a nejlepší dvě družstva z druhých míst postupovala do čtvrtfinále, které vypadalo následovně:

Čtvrtfinále:

  • České Budějovice – Hradec Králové     16:6
  • SK Smíchov – Erasmus (Nizozemsko)    10:12
  • KK Brno – Bratislava            14:10
  • VKC Kolín – SK RG Prostějov        19:2

Semifinále:

  • České Budějovice – Erasmus     12:7        
  • VKC Kolín – KK Brno        9:3

Smíchov vypadl v zápase proti nizozemskému družstvu Erasmus, které bylo rázem pasováno na velkého favorita turnaje, ale v semifinále nestačilo na senzaci turnaje pod vedením Edwina Boumana, který jako hrající trenér dokázal neskutečné – porazit své krajany a nakonec i senzačně VKC Kolín ve finále poměrem 12:10, čímž začala jihočeská éra…


Komentáře

komentáře Disqus