23. výročí velkého finále české nejvyšší korfbalové soutěže

Dnes je tomu přesně 23 let a jeden den od prvního velkého finále, které muselo rozhodnout až prodloužení. Poprvé v historii se na finále přišlo podívat více než tisíc lidí a slušně zaplněná hala pražské Sparty viděla strhující souboj mezi nejlepšími týmy sezóny 1997/98 – mezi SK Smíchov a VKC Kolín.

Nejlepší družstva vedená trenérskými esy té doby Ronaldem van der Buntem na straně pražského SK Smíchov a Karlem Königsmarkem na straně VKC Kolín se před skvělou atmosférou představila ve velkém finále. Ve finále se oba celky utkaly podruhé, když první finálové představení v roce 1996 vyhrál jasně poměrem 13:5 VKC Kolín.

První poločas finále 1998 patřil VKC Kolín, když vedl o tři koše, ale ve druhé půli se smíchovští dokázali zvednout a v závěrečné fázi zápasu vedli 16:14. Kolínští vyrovnali na 16:16 a dokonce šli po proměněné penaltě do vedení 17:16, ale v poslední minutě z penalty vyrovnal i SK Smíchov a poprvé v historii finálových zápasů se muselo prodlužovat, a to dle tehdejších pravidel o 2*10 minut. V první části však hráči SK Smíchov nedokázali skórovat ani jednou a kolínští Vembloudi si vytvořili náskok, který dokázali udržet až do závěrečného hvizdu rozhodčího Bohumila Sonnevenda, jemuž na čarách asistovali Jiří Němeček a Petr Báder. Po výsledku 24:22 se tak ze svého šestého titulu radovali kolínští hráči a jejich vítězná éra ještě nekončila.

VKC Kolín – SK Smíchov 24:22 (po poločase 10:7, po základní hrací době 17:17)

VKC Kolín: Königsmark 5, Gondek 5, Honzíček 5, Höbschmannová 4, Königsmarková 3, Filip 2, Dvořáková, Moskalová, Motáková

SK Smíchov: Šenfelder 6, John 5, Röhrich 5, Herglová R. 2, Křístek 2, Šafaříková 2, Šochmanová, Herglová J.


Komentáře

komentáře Disqus