21.výročí českého juniorského medailového úspěchu

Ve druhé polovině dubna 2000 se česká juniorská reprezentace pod vedením hlavního trenéra Milana Čejky představila na evropském šampionátu v belgickém historickém městě Gent, kam na 12. juniorské evropské mistrovství dorazilo celkem rekordních 12 národních družstev (první ME U21 se totiž konalo již v roce 1973 v nizozemském Zupthenu) a k vidění byla třeba i exotická reprezentace Kypru.
 
Během sedmi dní turnaje čekalo na reprezentaci České republiky celkem sedm duelů, když pět absolvovala v základní skupině, kde podlehla pouze Belgii poměrem 9:19, ale ostatní soupeře ve skupině zdolala (ČR – Slovensko 19:9, ČR – Polsko 18:5, ČR – Německo 12:7, ČR – Francie 17:10). Druhé místo ve skupině následně v systému turnaje znamenalo, že se střetne jakémsi mezikole se třetím týmem druhé skupiny o postup do boje o bronz, jímž bylo Katalánsko. I tento souboj Češi zvládli, když zejména díky čtyřem přesným trefám Petra Malačky vyhráli 12:8 (po poločasovém výsledku 9:5) a postoupili do boje o bronzové medaile, kde na ně čekalo po vítězství nad Německem Portugalsko.
V zápase o vysněné bronzové medaile se čeští junioři o dobrou organizaci útoku a vyšší počet než střel než soupeř, ale produktivita zakončení byla v první půli velkým problémem – jen Petr Malačka dokázal za poločas vystřelit 18 střel a 2 penalty, ale dal pouhé dva koše (z penalty srovnával na 1:1 a střelou z dálky snižoval na 2:4), a tak v poločasové přestávce byl stav vyrovnaný 6:6. Do druhého dějství vstoupili lépe hráči z Pyrenejského poloostrova, když se ujali vedení 6:7, ale byl to poslední okamžik zápasu, kdy měli z vítězství blíže. Karolína Brožová hned svojí první střelou ve druhé půli srovnala na 7:7 a začal koncert českého družstva – Tomáš Fík, Petra Škrobová a Petr Malačka rychle obrátili vývoj zápasu v český prospěch a na ukazateli skóre rázem svítilo 10:7. Portugalci sice ještě jednou dokázali snížit na rozdíl jednoho koše, ale česká reprezentace měla famózního Petra Malačku – sedm střel z dálky ve druhém poločasu a čtyři koše… České vítězství 18:14 znamenalo zisk druhého bronzu z juniorského ME a celá Evropa musela začít brát český korfbal velmi vážně.
 
Sestava českého družstva (počet košů za turnaj):
Petr Malačka (18 košů), Ivo Kracík (16 košů), Ladislav Vrba (9 košů), Tomáš Fík (8 košů), Vlastimil Krejčí (7 košů), Martin Žák (4 koše), David Lesák (4koše), Jan Hejzlar (0 košů)
Radka Prokůpková (15 košů), Petra Škrobová (9 košů), Lenka Faltýnková (9 košů), Klára Fousková (3 koše), Karolína Brožová (2 koše), Veronika Candrová (1 koš), Veronika Krčmářová (0 košů), Klára Zábojová (0 košů)
 
Realizační tým:
Milan Čejka, Jan Kőnigsmark (asistent trenéra), Lukáš Filip (vedoucí týmu), Štefan Trnka (lékař týmu)
 
Další statistiky z tohoto turnaje ukázaly mnoho zajímavého:
  • Nejvíce minut odehrál Vlastimil Krejčí (360 minut), před Karolínou Brožovou (353 minut) a Ivo Kracíkem (338 minut). Přes 300 minut se pak přehoupli ještě Radka Prokůpková (325 minut), Petra Škrobová a Petr Malačka (oba 300 minut) … na druhém konci s nejmenší porcí minut byla Veronika Krčmářová se 30 minutami, Jan Hejzlar se 34 minutami a Klára Zábojová, která odehrála 65 minut.
  • Nejvíce doskoků zaznamenal Vlastimil Krejčí – 88, následoval jej Ivo Kracík s 62 doskočenými míči, Karolína Brožová si zapsala 46 doskoků a David Lesák 32.
  • Ve statistice +/- se zaskvěla Radka Prokůpková, když zaznamenala +10 (15 košů dala a 5 dostala), před Petrem Malačkou a Lenkou Faltýnkovou (oba +7), Petrou Škrobovu (+6) a dvojicí Ivo Kracík, Ladislav Vrba (+4).
  • Nejvíce asistencí na vstřelené koše si připsaly Radka Prokůpková a Petra Škrobová (obě shodně 15), nejlepší muž Ivo Kracík měl 11 asistencí a dále následovali Karolína Brožová (10), David Lesák (9), Ladislav Vrba (8), Petr Malačka (6) a trojice Veronika Candrová, Lenka Faltýnková, Vlastimil Krejčí (všichni 5 asistencí).
  • Největší počet získaných míčů si pak připsal Petr Malačka (18), který to doprovodil i největším počtem ztrát (11 míčů).

Komentáře

komentáře Disqus