První soustředění U17 v roce 2020

Od posledního soustředění reprezentace U17 uplynul téměř rok – poslední se konalo v listopadu 2019. Co se dělo potom, všichni víme.

Nová sezóna začala – nový hlavní trenér, nová koncepce, noví hráči. V podstatě jediné, co zůstalo, je touha vyhrát medaili na Světovém poháru v roce 2021.

První soustředění U17 proběhlo o tomto víkendu v Kostelci na Hané. Z celkového počtu 43 pozvaných se ho zúčastnilo 28 hráčů – 12 dívek a 16 chlapců. Největší zastoupení mělo Brno s 10 reprezentanty, následují Prostějov (6), Znojmo (5), Náchod (4), Koblov (3) a Kolín s 1 účastníkem.

Lukáš Filip, úřadující hlavní trenér, přišel s vizí, co všechno by chtěl za jednotlivé tréninky stihnout. Čas byl však neúprosný, takže plno cvičení a herních situací musel nechat na říjen. Hráči a hráčky však nepřišli o to nejdůležitější – testování – korftatlon, sedlehy, výskok a střelecká úspěšnost z různých pozic a vzdáleností.

Páteční trénink byl takový zahřívací. Mladé naděje čekal trénink nahrávek, střelby a pohyb kolem koše. V sobotu dopoledne se už kola rozjela do plných obrátek. Venku na dráze soutěžili v korftatlonu – běh, 5 penalt, běh, 5 střel z blízka, běh, penalta. Zvítězil ten s nejlepším časem. A to nebylo všechno. Pokračovalo se v hale herními situacemi s rozdílnými typy obran. Stejně tak odpolední trénink – trocha toho testování (střelby a měření výskoku – nejlepší výskok měli Fanda Valenta, David Novák a Štěpán Vedral s 59 cm) a opět hra a herní situace. Sobotní večer byl jakýmsi vyvrcholením celého soustředění – přijela seniorská reprezentace spolu s reprezentací U22, aby si s U17 zahráli zápas. Výsledek sice nebyl nijak překvapivý, ale i tak se ti starší a zkušenější zapotili a museli se snažit. Takový zápas byl pro mladé první větší zkušeností. Bojovali, snažili se, z počátku drželi se „seniory“ krok a občas se i dostali do vedení. Trenéři tak mohli vidět, jak se komu hraje, kde jsou menší i větší limity celé hry a na čem je nutné pracovat. Nedělní dopoledne už zase bylo o něco málo volnější. I tak se neobešlo bez testu – sedlehy a střelby z větší vzdálenosti.

Soustředění bylo poměrně náročné i pro trenéry – přišlo plno nových lidí, nových tváří, takže se po večerech učili, kdo je kdo. Závěrem je nutno říci, že letošní „výběr“ je složen z nadějných a šikovných tváří, které budou bojovat o nominaci na Světový pohár U17 2021, a že to nebudou mít vůbec jednoduché.

Zhodnocení celého soustředění Lukášem Filipem bylo následující: „Ročníky 2004 a 2005, které v této sezóně patří do kategorie U17, jsou velmi silné a hráči mají obrovský potenciál. Věřím, že hráči na sobě budou tvrdě pracovat, a to jak na klubových trénincích, tak během individuální přípravy a můžeme se těšit, že na elitním ME 2026 v České republice uvidíme v českém reprezentačním áčku nejednu z tváří aktuálního širšího výběru.“


Komentáře

komentáře Disqus