Brno si zajistilo prvenství v základní části extraligy

Foto: IKF

Tři víkendové zápasy České korfbalové extraligy vyřešily tři zásadní věci. Brno si díky nedělní výhře ve třináctém kole nad Náchodem a ztrátě Prostějova v sobotní dohrávce čtvrtého kola v Českých Budějovicích vybojovalo prvenství v základní části nejvyšší soutěže. Zároveň už jsou jasné dvojice pro blížící se semifinále. Brno si to o finále rozdá v regionálním derby se Znojmem a Prostějov vyzve Krokodýly z Budějovic. Třetí víkendovou novinku představuje fakt, že Náchod je téměř s jistotou ze hry o play off.

 

DOHRÁVKA 4. KOLA

První ze dvou generálek před vzájemným duelem v semifinále vyšla Českým Budějovicím. Ty v sobotní dohrávce zdolaly doma Prostějov o dva koše, snížily ztrátu v tabulce na dva body a příští víkend si to se stejným sokem rozdají v závěrečném utkání základní části. „Po návratu Martiny Klackové se k nám na domácí zápasy připojila i Veronika Kozlová. Její dva metry jsou na hřišti znát a navíc nás je najednou dost na střídání. Točili jsme sestavu a to nám pomohlo. Nastupujeme teď v podobném složení jako před desíti lety. Prostějov nám pro play off sedí. O taktice nepřemýšlím, ale náš trenér Ivo určitě něco vymyslí,“ usmála se českobudějovická korfbalistka Hana Procházková.

Prostějov nezískal ani bod i přes to, že se mu vyvedl začátek duelu. Brzy si vypracoval pětikošový náskok a zdálo se, že si s Krokodýly poradí. Jenže prostějovský košostroj se brzy zasekl a posledních deset minut v prvním poločase nebyli Hanáci schopni skórovat. „Měli jsme najednou problém v útoku, který pokračoval i na začátku druhé půle. Jelikož si to s Budějkami rozdáme v semifinále, brali jsme to jako určitou přípravu. Ne, že bychom se nesnažili, ale šlo o takovou první generálku ze dvou. Myslím, že i soupeř to pojal podobně,“ povídala prostějovská opora Martin Lužný.

České Budějovice, KCC Sokol - Prostějov, SK RG  20:18

Poločas: 11:9. Rozhodčí: Lukáš Pazourek, Pavel Minarčík. Nejlepší střelci: Pešák Petr 6, Bláha Jakub 3, Klacková Martina 3, Krejčí Vlastimil 3 - Havlová Renata 6, Vyroubal Alexandr 5, Křížková Pavla 3.

 

13. KOLO

Minule je nováček zaskočil, tentokrát se sním nepárali a díky tomu slaví primát po základní části extraligy, i když do konce zbývají odehrát ještě dvě kola. Brněnští korfbalisté přehráli Náchod hlavně díky vydařenému prvnímu poločasu, který vyhráli o devět košů. Ve druhé půli už se trochu trápili, ale to už je nemuselo mrzet. „Oproti minulé prohře se nám to zpočátku vyvedlo. Ve druhé půli jsem vystřídal a už to nebylo ono. Chtěli jsme napravit porážku od stejného soka, ale druhá část už připomínala minulé vzájemné klání. Celkově zápas neměl takový náboj, jako třeba když hrajeme s Českými Budějovicemi nebo Prostějovem. Výhra v základní části moc důležitá není. Poslala nás na Znojmo, které je aktuálně v dobré formě. Kolikrát už se stalo, že i čtvrtý tým postoupil do finále,“ shrnul situaci brněnský lodivod Jakub Máša, jenž v zápase postrádal Jiřího Zieglera, který měl na jeden zápas stopku.

Náchod vysokou prohrou a výhrou Znojma téměř jistě přišel o šanci na play off. I kdyby zbývající dva duely vyhrál a Znojmo naopak nezískalo ani bod, už ho v tabulce zřejmě nepředskočí. V jeho neprospěch hraje výrazně horší skóre. „Chtěli jsme to zkusit, prohra Budějovic nás trochu překvapila. Ale počítali jsme s tím. I tak jsou dvě výhry v premiérové sezoně dobré. V neděli jsme neměli problém v obraně, ale útok byl špatný. Hodně míčů jsme ztráceli dost brzy a navíc nám to nepadalo,“ uvedla náchodská korfbalistka Pavlína Štěpánová.

Brno, KK - SK Plhov Náchod  22:12

Poločas: 15:6. Rozhodčí: Tomáš Voda, Zuzana Maňáková. Nejlepší střelci:  Faltýnková Lenka 5, Vávra Ivan 5, Drábková Dominika 3 - Šmíd Filip 3, Hurdálková Gabriela 2, Nováková Klárka 2, Šimek Jan 2.

 

Forma přichází v pravý čas. Znojmo zkonsolidovalo sestavu a v poslední době se mu daří. O tom se na jeho palubovce přesvědčily České Budějovice, které tam prohrály o devět košů. Výhoda Znojma tkvěla v tom, že k nim nepřicestovaly některé hráčky z jihu Čech. „Jsme v pohodě a dobré formě. Výhrou jsme trochu překvapili i sami sebe. Směrem k play off jsme nyní klidnější, Náchod to mohl ještě zamotat. Snad nám to takhle vydrží i na semifinále. Brno je vždy těžký oříšek, ale zabojujeme,“ vyhlížela znojemská stálice Klára Zábojová blížící se vyřazovací boje.

Budějovicím může být prohra vcelku jedno, nyní hrají s Prostějovem, kdo začne semifinálovou sérii doma. V neděli působili Jihočeši na palubovce kvůli sobotnímu utkání a nedělní dlouhé cestě trochu unaveně. Hlavně v první části, kterou ztratili o sedm košů. „No jo, už nám není patnáct. Navíc znojemští hráči jsou velmi rychlí, zatímco tohle naše přednost rozhodně není. Oba víkendové zápasy byly i tak fajn, moc mě to bavilo,“ vyprávěla českobudějovická Procházková.

Modří Sloni YMCA Znojmo - České Budějovice, KCC Sokol  27:18

Poločas: 16:9. Rozhodčí: Ondřej Fridrich, Marek Pospíšil. Nejlepší střelci: Žák Jakub 6, Podzemský Jiří 5 - Pešák Petr 6, Tsybyktarov Aldar 3.

 

Tabulka:

1. Brno, KK                                              11           9             0             2             261:196                18

2. Prostějov, SK RG                                  10           6             0             4             227:192                12

3. České Budějovice, KCC Sokol                11           5             0             6             230:232                10

4. Modří Sloni YMCA Znojmo                     10           4             0             6             203:221                8

5. SK Plhov Náchod                                  10           2             0             8             173:253                4

 


Komentáře

komentáře Disqus