Pomohly zápasy v Evropě? Rozjeté Brno odskočilo v tabulce Prostějovu

Foto: josef.original

 

I když korfbalisté brněnského Korfbal klubu minulý víkend skončili na poháru Europa Shield bez medaile čtvrtí, předvedli vcelku podařený výkon. A ten si přenesli i do extraligových bojů. V sobotním jedenáctém a nedělním dvanáctém kole nejvyšší soutěže Brňané porazili silné České Budějovice i Prostějov, který je stíhal v tabulce. Díky vítězství šli Jihomoravané v tabulce do čtyřbodového trháku, mají však stále o zápas víc.

 

11. kolo:

Znojmo byl letos první tým, který dokázal Prostějov porazit, Hanáci si však tentokrát dali pozor. Na domácí palubovce zvítězili 22:19. „Zápas ve Znojmě jsme si připomínali. Tam jsme zbytečně spěchali, nyní jsme si útoky víc připravovali. Bylo to hodně vyrovnané. V duelech se Znojmem nám pokaždé dělá problém čtyřka s vysokým Kubou Žákem na doskoku. Nakonec jsme se s tím vyrovnali a i přes několik hloupých chyb v počátku jsme zvítězili,“ těšilo prostějovskou hráčku Renatu Havlovou, která stále není zdravotně úplně v pořádku a naskočila až na poslední čtvrthodinku.

Znojmo však od bodů nestálo moc daleko. Téměř celý zápas se s favorizovaným soupeřem drželo, jen závěr vyšel o poznání víc domácímu celku. Ten v něm šel do čtyřkošového náskoku a Modří Sloni už nestihli zareagovat. „Škoda, soupeř byl hratelný. Bohužel jsme měli žalostnou úspěšnost střelby. Prali jsme se trochu i se sestavou, hlavně mezi kluky. Já a Kuba Žák nejsme stále zdravotně fit a navíc nám chyběl i Patrik Nguyen, který je za rodinou ve Vietnamu,“ podotkl znojemský hrající kouč Jiří Podzemský, jenž se se šesti zásahy stal nejlepším znojemským střelcem duelu.

Prostějov, SK RG - Modří Sloni YMCA Znojmo  22:19

Poločas: 9:8. Rozhodčí: Zdeněk Milichovský, Denisa Kolářová. Nejlepší střelci: Tichý Jan 7, Galíček Petr 5, Šnajdr Petr 4 - Podzemský Jiří 6, Toufar ml. Jan 3, Žák Ivan 3.

 

České Budějovice do tohoto víkendu neměly povedenou sérii. V lize ztratily dvě poslední utkání a na lednovém Europa Cupu nevyhrály ani jednou. Období porážek nezlomili Jihočeši ani v sobotu s Brnem, s kterým padly 20:24. „Na to, jaké jsme měli ztráty v sestavě, jsme nehráli špatně,“ komentovala prohru českobudějovická ikona Martina Klacková, která odehrála první zápas po mateřské pauze. „Nehrála jsem od března. Samozřejmě jsem to cítila. Neměla jsem sílu ani dynamiku, ale bylo příjemné opět nastoupit. Zatím odehraji jen domácí utkání,“ povídala Klacková, jež se po delší odmlce na palubovce rozhodně neztratila. Dokonce se i třikrát košově prosadila.

Českobudějovickým scházel vykartovaný Petr Pešák, navíc se jim hned zkraje zranila další opora Jakub Bláha. Brňané se však i s oslabeným soupeřem nadřeli. „Po Europa Shieldu jsme se snažili rozložit víc zátěž, třeba od začátku nastoupil Adam Lorenz. Budějky bránily doskok a doufaly, že se nebudeme moc trefovat z dálky. To se bohužel potvrdilo. Soupeře jsme zlomili až pěti koši v řadě asi pět minut před koncem. Do té doby se skóre přelévalo,“ popsal brněnský lodivod Jakub Máša.

České Budějovice, KCC Sokol - Brno, KK 20:24

Poločas: 12:15. Rozhodčí: Tomáš Voda, Tomáš Čihák. Nejlepší střelci: Krejčí Vlastimil 5, Procházková Hana 4, Klacková Martina 3, Součková Lucie 3 - Jemelíková Vendula 5, Lorenz Adam 4, Jonáková Štěpánka 3.

 

12. kolo:

Uspěly i přes katastrofální začátek. České Budějovice v neděli v Náchodě prohrávaly už 3:10, přesto nakonec slavily vítězství 26:23 a konečně tak zlomily neúspěšnou sérii. K tomu jim dopomohl i návrat Petra Pešáka do sestavy. Známý ostrostřelec se prosadil hned jedenáctkrát. „Začátek nám vůbec nevyšel, soupeř na nás vlétl. Pak jsme však postupně začali stahovat a zápas otočili. Po ranní cestě nám trvalo, než jsme se rozehráli. Navíc jsme cítili, že na nás leží deka. Je dobře, že jsme konečně uspěli,“ ulevil si českobudějovický hráč Vlastimil Krejčí.

Jako rozhodující faktor se ukázalo zranění domácí velké opory Denisy Kolářové chvilku před koncem první půle. Jihočeši sice už v tu chvíli téměř smazali počáteční náskok soupeře, pro náchodské to však znamenalo finální direkt. „I s Denisou jsme měli problém v ženské části sestavy. Po našem nástupu ukázaly Budějovice zkušenosti. Došly si pro pár penalt a volných hodů a náskok stáhly. Po zranění Denisy jsme na plac museli dát Aničku Kuncovou, která hrála poprvé extraligu. Zvládla to obstojně, i tak to však bylo znát. Denisa si poranila dosud zdravé koleno. Modlíme se, aby měla vazy jen natažené,“ přál si náchodský trenér Radek Honzíček.

SK Plhov Náchod - České Budějovice, KCC Sokol  23:26

Poločas: 12:10. Rozhodčí: Martin Uherka, Josef Valenta. Nejlepší střelci: Štěpánová Pavlína 6, Nováková Klárka 5, Šimek Jan 4 - Pešák Petr 11, Krejčí Vlastimil 7, Tsybyktarov Aldar 4.

 

Čekalo se drama, které však nepřišlo. Brno si totiž zápas s nebezpečným Prostějovem pohlídalo a došlo si pro relativně klidnou výhru 23:18. „Bylo to super. Nevyšly nám sice první tři útoky a prohrávali jsme, pak už to však šlo. Předvedli jsme týmový, koncentrovaný výkon. Prostějovu utkání moc nevyšlo, nehrál to, co chtěl,“ přemítal brněnský korfbalista Peter Bušík.

Pro vývoj duelu byl zásadní první poločas, ve kterém mělo navrch Brno. Druhá půle už skončila smírně 10:10. „Pomohlo nám střídání a pak už jsme hráli podle našich představ. Bohužel nám nevyšel první poločas. Kazili jsme nahrávky a nechytili jsme balon. Brno nám dělalo problémy těsnou obranou. Pak už mu sice také trochu došly síly, pro nás už ale bylo pozdě,“ analyzovala prostějovská korfbalistka Renata Havlová letošní třetí porážku svého týmu.

Brno, KK - Prostějov, SK RG  23:18

Poločas: 13:8. Rozhodčí: Pavel Minarčík, Tomáš Čihák. Nejlepší střelci: Bušík Peter 5, Faltýnková Lenka 5, Jonáková Štěpánka 4, Ziegler Jiří 4 - Vyroubal Alexandr 6, Ambrosová Nikola 4, Galíček Petr 4.

 

Tabulka:

1. Brno, KK                                                   10           8             0             2             239:184                16

2. Prostějov, SK RG                                       9             6             0             3             209:172                12

3. České Budějovice, KCC Sokol                    9             4             0             5             192:187                8

4. Modří Sloni YMCA Znojmo                         8             2             0             6             150:186                4

5. SK Plhov Náchod                                       8             2            0             6             144:205                4


Komentáře

komentáře Disqus