Historický okamžik: Náchod získal první extraligové body

Jestli tohle bylo jejich novoroční předsevzetí, podařilo se jim ho splnit do puntíku. Náchodští korfbalisté, kteří nejvyšší soutěž letos hrají první sezonu, uplynulý víkend historicky poprvé bodovali v extralize. A hned pěkně zhurta. V sobotu si v osmém kole poradili s vedoucím Brnem a v neděli pak zúročili euforii i v zápase ve Znojmě. Víkend naopak nevyšel obhájcům titulu z Českých Budějovic, kteří padli v sobotu doma se Znojmem a v neděli těsně podlehli i Prostějovu.

 

8. KOLO:

Už několikrát v extralize ukázali, že nechtějí být jen do počtu, sobotní výsledek však překvapil i hráče Náchoda. Korfbalisté v růžovočerných dresech totiž ve Dvoře Králové přehráli silné Brno 22:20 a poprvé v historii poznali, jak chutná extraligová výhra. „Možná to vypadá, že jsme o Vánocích hrozně dřeli a teď se nám to vrátilo. Tak to však nebylo. Jde spíš o to, že se postupně otrkáváme a Brno si myslelo, že to pro ně bude easy match,“ komentovala náchodská opora Denisa Kolářová úspěch svého celku.

První vzájemné klání skončilo drtivou výhrou Brna 30:15, tentokrát bylo vše jinak. Domácí hráči plnili pokyny zkušeného kouče Radka Honzíčka a už o poločase si vypracovali pětibodový náskok. I když Brno postupem času stahovalo, na výhru mu to už nestačilo. „Podcenili jsme vstup do zápasu a soupeř nás zaskočil dobrou taktikou. Náchodu padlo dost střel z dálky a to jim hodně pomohlo,“ vyprávěl brněnský korfbalista Martin Skála.

On i jeho spoluhráči se museli obejít bez přímých pokynů kouče Jakuba Máši, který pykal za žlutou kartu z posledního kola. „Samozřejmě nás po utkání nepochválil. Ale problém v tom nebyl, vzala to za něj Petra Škrobová. Kuba nám fandil na tribuně a po zápase jsme si zhodnotili, co jsme měli hrát. Za tři týdny nás čeká Europa Shield a prohra nám dává další motivaci do tréninku,“ vyhlížel Skála evropský pohár.

SK Plhov Náchod - Brno, KK  22:20

Poločas: 13:8. Rozhodčí: Tomáš Voda, Pavel Minarčík. Nejlepší střelci: Šimek Jan 6, Hurdálková Tereza 4 - Faltýnková Lenka 5, Drábková Dominika 4, Skála Martin 4.

 

Tenhle výsledek také čekal málokdo. Znojmo do soboty vyhrálo jen jednou, v novém roce si však vyšláplo na úřadující mistry z Českých Budějovic, které na jejich palubovce zdolalo 22:19. „Hráli jsme to, co jsme si řekli před zápasem. Využívali jsme slabin soupeře a vyhrávali důležité minisouboje ve dvojičkách. Kluci výborně ubránili nebezpečné střelce soupeře. Třeba mladý Honza Toufar to skvěle zvládl proti zkušenému Vlastovi Krejčímu,“ hledala znojemská korfbalistka Gabriela Filipovszká důvody výhry svého týmu.

Zatímco mezi muži měli i tak lehce navrch Jihočeši, duel rozhodly ženy na straně Modrých Slonů. Tři z nich daly tři a více košů. Znojmu se navíc vrátil po dalším zranění hrající kouč Jiří Podzemský. „Hrál výborně. Soupeř využíval hodně holky. V našem týmu právě na sehranosti ženské části musíme zapracovat. Vendula Vernarská sice zahrála pěkně, ale je to málo. Máme dost nových hráček, které si musejí zvykat na tým,“ uvedl českobudějovický ostrostřelec Vlastimil Krejčí.

České Budějovice, KCC Sokol - Modří Sloni YMCA Znojmo  19:22

Poločas: 11:12. Rozhodčí: Martin Uherka, Alexandr Vyroubal. Nejlepší střelci: Pešák Petr 5, Vernarská Vendula 4, Krejčí Vlastimil 3 - Šebelová Lucie 5, Mostbeková Monika 3, Nguyen Patrik 3, Podzemský Jiří 3, Simonidesová Hana 3.

 

9. KOLO:

Už následující víkend je čeká jeden z vrcholů sezony v podobě Europa Cupu, sebevědomí si však před odjezdem do Budapešti České Budějovice nezvedly. Po sobotní porážce od Znojma podlehly i v Prostějově 20:21. „Šlo o velmi vyrovnaný duel až do konce. Soupeř vyhrál lehce spornou penaltou ani ne minutu před koncem. Zápas s Prostějovem byl podle mě hezčí, než ten se Znojmem. Bohužel se nám zranila Hanka Procházková a prostějovská Renča Havlová pak dala asi pět košů,“ smutnil českobudějovický Vlastimil Krejčí, jenž se blýskl osmi koši. „Jestli Hana nepojede ani do Budapešti, bude to špatné. Nechceme tam udělat ostudu. Páté nebo šesté místo by znamenalo úspěch,“ vyhlížel Krejčí Europa Cup.

Duel byl od začátku velmi dramatický. Po vyrovnaném poločase šli do lehkého trháku Krokodýli, domácí korfbalisté však brzy zareagovali a utkání otočili. České Budějovice ovšem chvíli před koncem vyrovnaly a zápas rozhodla až netradiční penalta Anety Lešanské. „Proměnila ji trochu netypicky vrchem, ale ona to tak dělá. Po tom, co jsme ve druhé půli otočili a soupeři odskočili, jsme doufal, že nám to vydrží. Bohužel se tak nestalo a rozhodovalo se až v úplném závěru,“ líčil prostějovský stratég David Konečný napínavé momenty.

Zatímco v minulém klaní se Prostějov musel obejít bez Petra Galíčka, tentokrát nemohla nastoupit další opora Petr Šnajdr, který stál za žlutou kartu. „Snad se Peťa Šnajdr neurazí, ale je pro nás mnohem těžší nahradit Petra Galíčka. Má možná nejlepší doskok v extralize. V neděli jsme střídali šest kluků a neměli problém,“ povídal Konečný.

Prostějov, SK RG - České Budějovice, KCC Sokol  21:20

Poločas: 8:8. Rozhodčí: Zdeněk Milichovský, Pavel Minarčík. ŽK: Pešák (ČB). Nejlepší střelci: Havlová Renata 5, Lešanská Aneta 4, Vyroubal Alexandr 3 - Krejčí Vlastimil 8, Bláha Jakub 4, Vernarská Vendula 3.

 

Další velenapínavé drama a další body pro nováčka. Náchod prožil pohádkový víkend. Po sobotní překvapivé výhře zdolal těsně 22:21 i Znojmo. „Před víkendem jsme prohráli několikrát v řadě. I když jsme nevěšeli hlavu, prohrávat nikoho nebaví. Po sobotní výhře jsme tak šli namotivovaní i proti Znojmu a to nám pomohlo. Překvapilo mě, že soupeř hrál hodně přes děvčata, to jsem nečekala. A také měl protivník velkou fyzičku,“ ocenila náchodská Denisa Kolářová soupeře.

V první části Náchod spíš dotahoval mírný náskok domácího týmu, zlom nastal se dvěma koši Filipa Šmída. Náchodští se rázem ocitli v mírné výhodě, kterou už nepustili. „Snažili jsme se to ještě dotáhnout, bohužel to nevyšlo. Jejich holky se trefovaly dost z dálky, ale o tom to úplně nebylo. Nás může potěšit aspoň týmový výkon, kdy se prosadilo víc hráčů. Nechceme to tlačit přes jednoho,“ hledala pozitiva na hře svého týmu znojemská Gabriela Filipovszká.

Modří Sloni YMCA Znojmo - SK Plhov Náchod  21:22

Poločas: 11:10. Rozhodčí: Peter Bušík, Ivan Vávra. Nejlepší střelci: Nguyen Patrik 3, Simonidesová Hana 3, Toufar ml. Jan 3, Šebelová Lucie 3, Žák Ivan 3 - Šmíd Filip 6, Kolářová Denisa 5, Nováková Klárka 5.

 

Tabulka po 9. kole:

1. Brno, KK                                    7             5             0             2             171:128                10

2. Prostějov, SK RG                        6             4             0             2             143:116                8

3. České Budějovice, KCC Sokol     7             3             0             4             146:140                6

4. Modří Sloni YMCA Znojmo           6             2             0             4             113:143                4

5. SK Plhov Náchod                        6             2             0             4             107:153                4


Komentáře

komentáře Disqus