Start korfbalové extraligy: v odvetě finále dominovalo Brno, výhru má i Prostějov

Dlouho očekávaný okamžik nastal. Korfbalová extraliga po letní pauze odstartovala a hned sobotní první kolo přineslo odvetu loňského finále. Boj velkých rivalů posledních let skončil opačně než v nejdůležitějším utkání loňské sezony. Kompletní Brno v něm jasně 24:14 porazilo České Budějovice a hned na úvod ukázal největší klub v zemi svou sílu. Roli letošního černého koně soutěže pak naplno splnil Prostějov, který doma po výborném nástupu přehrál 26:18 Znojmo. Hanácká úspěšná mladá generace je opět o rok zkušenější a řada korfbalových znalců tipuje, že může promluvit i do boje o titul.

Bleskový nástup rozhodl. Znojmo se v novém extraligovém ročníku v Prostějově nestačilo ani rozkoukat a už prohrávalo o několik košů. V poločase už domácí vyhrávali o propastných jedenáct zásahů. „Začátek se nám hrozně povedl. Naše efektivita střelby byla výborná, dařilo se nám z dálky i z dvoutaktu. Skvěle jsme se zkoncentrovali,“ potvrdil stratég hanáckého celku David Konečný.

Znojmo se po poločase probralo a začalo náskok soka snižovat, poté však opět zabrali domácí korfbalisté a dotáhli první duel k výhře o osm košů. „Na začátku jsme neproměnili ani vyložené šance, kdežto soupeři to padalo. Bohužel se nám nedaří tolik scházet na tréninku. Když se sejdeme, tak sice střílíme, ale to je málo. Chce to i herní praxi na sehrání a na to nás tolik není. Prostějov je na tom v tomhle směru jinak. Zbraně však neskládáme a bojujeme. Nechceme hrát dole, naše ambice jsou jinde,“ burcoval i přes prohru znojemský hrající trenér Jiří Podzemský, který se na palubovce objevil po dlouhé pauze zaviněné zraněním kolene.

V domácím žlutočerném dresu se po dlouhé mateřské odmlce objevila trenérka dorostu a starších žáků Aneta Lešanská. „Dohodli jsme se, že nám výjimečně pomůže a přišlo to hned v prvním kole. Ukázala, že na extraligu v pohodě stačí,“ vyzdvihl Konečný zkušenou hráčku. Na palubovce však řádila jiná žena. Prostějovská Renata Havlová zatížila gólový účet soupeře hned devíti koši. „Renča to má v sobě, Když jí zápas sedne, tak je k nezastavení,“ komentoval Konečný střelecký koncert své svěřenkyně.

Prostějov, SK RG - Modří Sloni YMCA Znojmo  26:18

Poločas: 15:4. Rozhodčí: Lukáš Pazourek, Marek Pospíšil. Nejlepší střelci: Havlová Renata 9, Vyroubal Alexandr 5, Lorencová Nikola 3, Šnajdr Petr 3.

 

Alespoň trochu si zhojili jizvy po minulé sezoně. Brněnští korfbalisté vstoupili do nového ročníku přesvědčivou výhrou nad největším rivalem posledních let. V Českých Budějovicích Korfbal klub využil svého širokého kádru a po vyrovnaném začátku postupně začal diktovat tempo hry. Jihomoravané nakonec zvítězili o deset košů. „S výsledkem jsem spokojený, s hrou už tolik ne. Šlo o takové oťukávání na rozjezd. Byli jsme sice kompletní, ale moc jsme toho společně nenatrénovali. Jedenadvacítka měla před domácím šampionátem dlouhou přípravu, tak jsme se k pořádnému tréninku sešli až den před utkáním,“ hlásil brněnský lodivod Jakub Máša.

Jihočeši se letos musejí potýkat s obměněnou ženskou částí týmu. Několik opor odešlo, k družstvu se naopak připojilo mladé duo ze Šenova Kristýna Holubčíková a Vendula Vernarská. „Máme nový tým a postrádali jsme i několik hráčů, včetně zkušeného Vlasty Krejčího. Nové holky jsou však rychlé a velmi šikovné. Je třeba, aby si navykly na extraligové tempo a sžily se s naším týmem. Musíme zamakat v tréninku, abychom byli příště Brnu důstojnějším soupeřem,“ vykládal českobudějovický kouč Ivo Kracík.

Už následující víkend přinese velkou premiéru. Do extraligy totiž poprvé v historii zasáhne tým Náchoda, jenž řadu let bojoval v první lize a letos konečně na rozdíl od vítěze soutěže Kolína souhlasil se vstupem mezi elitu. Všichni extraligové trenéři navýšení počtu extraligových týmů vítají. „Určitě půjde o zpestření. Náchod i Kolín výkonnostně na extraligu mají a letos to s prvně jmenovaným bude zajímavější,“ pravil prostějovský kouč David Konečný. „Náchod má šikovné hráč, možná si letos vybere nováčkovskou daň. Za mě však bude zajímavé sledovat, jak si povede Prostějov. Podle mě bude hodně vysoko,“ věštil českobudějovický Kracík.

 

České Budějovice, KCC Sokol - Brno, KK  14:24

Poločas: 7:11. Rozhodčí: Zdeněk Milichovský, Denisa Kolářová. ŽK: Pešák Petr (ČB). Nejlepší střelci: Bláha Jakub 4, Pešák Petr 4, Procházková Hana 3 - Jonáková Štěpánka 6, Bušík Peter 3, Faltýnková Lenka 3, Skála Martin 3.

 

Tabulka:

1. Brno, KK                                    1             1             0             0             24:14     2

2. Prostějov, SK RG                        1             1             0             0             26:18     2

3. SK Plhov Náchod                        0             0             0             0             0:0         0

4. Modří Sloni YMCA Znojmo           1             0             0             1             18:26     0

5. České Budějovice, KCC Sokol      1             0             0             1             14:24     0


Komentáře

komentáře Disqus