Český žákovský pohár v Náchodě 2019

Během posledního květnového víkendu se v Náchodě konal tradiční Český pohár žákovských kategorií v korfbalu na trávě. SK Náchod Plhov se pořadatelství ujal poprvé v roce 2012 a od tohoto roku se pravidelně každý rok sjedou nejlepší žákovská korfbalová družstva, aby soutěžila o cennou trofej – o Český pohár. Rok 2019 patřil mezi nejpočetněji zastoupené, když se ve třech kategoriích představilo celkem 21 korfbalových družstev, která byla ještě doplněna čtveřicí družstev, jež se utkala v doplňkovém turnaji minižáků v korfbal4.

Osm týmů se představilo v kategorii minižáků a opanovalo ji, stejně jako letošní halovou soutěž, KK Brno, když získalo dokonce dvě první místa. Z bronzových medailí se nakonec radovalo družstvo SK Respo Kutná Hora, když s souboji o třetí místo předčilo KK Brno Nový Lískovec.

Stejně hojně byla zastoupena i kategorie mladších žáků, kde se do finále probojovala družstva KK Brno a KK Sokol Koblov – tedy dvě bašty školního korfbalu a k vidění byl mimořádný zápas. Z vítězství se nakonec radovali zástupci jižní Moravy po výhře 8:6. Bronz získal VKC Kolín před druhým družstvem KK Brno.

V kategorii starších žáků, ve které se o Český pohár 2019 utkalo pět družstev, opět triumfovalo KK Brno a na stupních vítězů jej doprovodilo stříbrné družstvo SK Respo Kutná Hora a bronzové MS YMCA Znojmo.

Pořadatelé připravili pro hráče v kategorii minižáků ještě doplňkovou kategorii hranou formou korfbal4 a pro starší hráče pak dovednostní střeleckou soutěž, která se sestávala z minutové střelby  donášek, minuty penalt a závěrečné minuty střelby z pěti metrů. Absolutní vítězkou se stala Jitka Pavlíčková ze Znojma, když dokázala během tří minut vstřelit celkem 31 košů, mezi chlapci pak vyhrál rovněž zástupce Znojma, a to potomek slavné korfbalové znojemské rodiny Tomáš Toufar, který zaznamenal 26 košů.

V průběhu Českého poháru v žáků v Náchodě se konalo taktéž školení pro nové a začínající rozhodčí. Pod vedením extraligových rozhodčích Lukáše Pazourka a Pavla Minarčíka se ho účastnilo 22 rozhodčích ze 7 klubů. Jedná se tak o nejsilnější účast za poslední roky a je vidět, že dlouhodobá podpora rozhodčích ze strany ČKS se vyplácí. Noví rozhodčí se během víkendu nejen seznámili s pravidly korfbalu, ale vyzkoušeli si i samotná řízení utkání. Za projevenou odvahu stoupnout si s píšťalkou na hřiště patří všem účastníkům velký respekt a přejme jim do budoucna spoustu perfektně odpískaných zápasů.

 

Některá pohárová NEJ:

NEJdále to mělo do Náchoda družstvo ze Znojma a z Ostravy

NEJvíce komplikovanou cestu měli do Náchoda děti z Koblova, porouchal se autobus, ale vše se vyřešilo a zvládlo

NEJpočetnější výprava přijela z Brna….59 účastníků

NEJpočetnější kategorie byly: mladší žáci a minižáci – v každé po 8 týmech

NEJlepší ve střelecké doplňkové soutěži starších žáků byla: Jitka Pavlíčková

NEJmenšího psa, který přežil bez úhony celý turnaj, měl Aladár Dančo

NEJvětší radost měli v závěru pořadatelé, když zvládli, za pomoci účastníků, náchodských organizátorů a náchodských rodičů, úklid celého areálu na 2 hodiny

NEJpočetnější byla skupina rozhodčích, kterou vedl Lukáš Pazourek a Pavel Minarčík, někteří se zde doučovali pravidla, jiní zdokonalovali znalosti z loňska a pískali zde již rozhodcovské kvality

NEJpočetnější ročník: 192 dětí, 23 organizátorů, 24 rozhodčích, 26 vedoucích

 

Konečné pořadí v jednotlivých kategoriích:

MINIŽÁCI
1. Brno 1
2. Brno 2
3. Kutná Hora 2
4. Brno NL
5. Kutná Hora 1
6. Kolín 
7. Děčín
8. Náchod
 
MINIŽÁCI KORFBAL4
1. Náchod 1
2. Náchod 2
3. Kutná Hora 1
4. Kutná Hora 2
 
MLADŠÍ ŽÁCI 
1. Brno 1
2. Koblov
3. Kolín 1
4. Brno 2
5. Náchod
6. Kutná Hora
7. Kolín 2
8. Děčín 
 
STARŠÍ ŽÁCI 
1. Brno 1
2. Kutná Hora
3. Znojmo
4. Náchod
5. Brno 2
 
STŘELECKÁ SOUTĚŽ STŽ 
1 minuta donášky + 1 minuta penalty + 1 minuta střela z 5-ti metrů
 
Dívky:
1. Jitka Pavlíčková - Znojmo (31 košů)
2. Jitka Štěpánová - Náchod (27 košů)
3. Daniela Šprynarová - Znojmo (22 košů)
 
Chlapci:
1. Tomáš Toufar - Znojmo (26 košů)
2.-3. Dominik Čarvaš - Brno (24 košů)
2.-3. Jakub Šťastný - Kutná Hora (24 košů)

Komentáře

komentáře Disqus