Zlatá trefa v poslední minutě. České Budějovice slaví desátý titul

Deset, deset, deset. Korfbalisté extraligových Českých Budějovic při pozápasovém focení s mistrovským pohárem křepčili a vyvolávali kulatou číslovku. Měla pro ně velký význam. Triumfem 19:18 nad Brnem při Superfinálovém dni totiž získali pro své město už desátý titul v historii. Osamostatnili se tak před Kolínem, který má devět výher. „Prožili jsme snový týmový den. Je to krásné a desátý titul je parádní. Podobný double se nám ještě nepovedl,“ zářil budějovický ostrostřelec Petr Pešák, jehož pocity umocňoval i triumf s dorosteneckým týmem, jenž trénuje a který slavil mistrovský zářez na stejném místě jen pár hodin předem.

O těsné výhře rozhodl 51 vteřin před koncem zápasu českobudějovický korfbalista Jakub Bláha. Brňané měli ještě krátkou šanci na odpověď, ale nevyužili ji. „Letos jsme dost zápasů vyhráli třeba jen o koš a teď se nám to asi trochu vrátilo. Jsme zklamaní. Bohužel jsme nedokázali proměnit velké šance. Měli jsme spoustu donášek a střel z pár metrů, jenže jsme je nevyužili,“ povzdechl si brněnský trenér Jakub Máša.

Důležitý okamžik, který také rozhodl o nezdaru jeho svěřenců, představovalo zranění nejlepší střelkyně týmu Štěpánky Jonákové. Ta musela kvůli zranění z palubovky v době, když byl její tým v laufu a soupeře přehrával. Po jejím odstoupení se však Jihočeši nadechli k rozhodujícímu vzepření. „Štěpánka táhla jednu čtyřku a místo ní tam šla další mladá hráčka. Ubylo nám zkušeností a bylo to poznat,“ vysvětlil Máša.

Brňané vstupovali do dalšího finále s největším rivalem posledních let jako mírní favorité. O šest bodů vyhráli základní část extraligy a v letošních vzájemných utkáních byli i o něco úspěšnější. V jednu chvíli to také v Prostějově vypadalo, že míří za čtvrtým titulem za posledních pět let. Po tříkošové ztrátě v poločase vstoupili do druhé části mnohem dravěji a po chvíli už bylo skóre 15:12 v jejich prospěch. Pak však Budějovice znovu zabraly. „Po poločase jsme vedli o tři, což byla paráda. Chtěli jsme samozřejmě dát další koš, ale místo toho jsme najednou čtyři dostali a prohrávali jsme. Naštěstí soupeř neproměnil dost šancí a dal nám šanci ho znovu stáhnout,“ usmíval se Pešák.

Zelenočerní krokodýli tak slaví titul po jednoroční pauze a v lednu roku 2020 je jako úřadující české mistry čeká účast na nejprestižnějším evropském klubovém klání Europa Cupu.

KK Brno – KCC Sokol České Budějovice 18:19 (7:10)

 

Konečná tabulka extraligy:

1. České Budějovice

2. KK Brno

3. Prostějov

4. Znojmo


Komentáře

komentáře Disqus