Pravidelná výuka korfbalu na Masarykově univerzite

Již několik let je na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity jako volitelný předmět i korfbal. Garantem předmětu je pan doktor Janík, který je basketbalovým odborníkem a každým rokem zve korfbalisty z Korfbal klubu Brno na výuku korfbalu na své fakultě.

Studenti si můžou tento předmět zvolit v letním semestru a je oceněn dvěma kredity. Výuka probíhá během tří pátků v zkouškovém období. Letos se výuka korfbal v rozsahu 7 hodin rozdělila na 3 části v průběhu června. Celkem 12 studentů si letos registrovalo korfbal a výukové hodiny proběhly v sportovní hale Fakulty sportovních studií.

V prvním bloku si studenti nejdřív vyzkoušeli základní techniku střelby na korfbalový koš. Kromě toho hráli nejjednodušší variantu Korfbalu 4, do které se jim postupně vysvětlovala hlavní korfbalová pravidla. Kromě toho došlo aj na techniku hodu penalty a její praktické natrénování. Druhý blok výuky otevřelo zopakování pravidel, jestli si všichni studenti již osvojili hlavní principy korfbalu. Následně přišla na řadu donášková technika, která byla pro většinu přihlášených poměrně náročná. Ale jsou to přece jenom začátečníci. Všichni si v tomto bloku vyzkoušeli i další varianty korfbalových zápasů, jako monokorfbal na 1 koš a v omezeném počtu i tradiční hru na 2 koše s rozdělením hřiště na 2 poloviny. V závěru druhého bloku došlo i na uvolňování a střelbu po véčku.

Poslední třetí výukový blok se uskutečnil v poslední červnový pátek napoledne. Proto pan Janík pozval i mladé hráče z Korfbal klubu Brno, aby si studenti vyzkoušeli hru proti skutečným korfbalistům. A protože mladí korfbalisté měli již po vysvědčení, sešlo se jich na Masarykově univerzitě kompletní družstvo i s náhradníky. Byla to většina starších žáků, kteří letos vybojovali mistrovský titul ve své věkové kategorii. Na programu tohoto posledního bloku byla tedy hlavně hra v kompletním složení týmů. Nejdřív se odehrál zápas, kdy si to studenti Masarykovy univerzity rozdali s našimi staršími žáky. Ze začátku dominovali naši hráči, ale postupně se jim vysokoškoláci dokázali svou bojovnou hrou vyrovnat. Do druhého zápasu se již vysokoškoláci namíchali s našimi staršími žáky a vznikly 2 mix-týmy, které si zahrály proti sobě. Hra byla vyrovnaná a studenti si mohli vyzkoušet hru s korfbalově zkušenějšími spoluhráči. Průběhy zápasů se místy přerušovaly k vysvětlení technických a taktických situací během hry.

Jsme potěšeni, že Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity výukou tohoto předmětu přispívá k šíření povědomí o korfbalu mezi mladými lidmi a potenciálními budoucími učiteli.


Komentáře

komentáře Disqus