Na Bystrckém korfbalovém turnaji dominovaly domácí týmy z Laštůvkové

Na základní škole Laštůvkova v brněnské městské části Bystrc je již tradicí korfbalový turnaj na závěr školního roku. Turnaj začínal jako čistě školní turnaj pro žáky z Laštůvkove, ale před pár lety se začaly přidávat i jiné brněnské školy.

Do letošního ročníku se přihlásilo 7 škol z různých částí Brna, a proto byl turnaj rozdělen do dvou hracích dnů. Nejdřív si v středu 20.6. zahráli žáci prvního stupně základních škol a následně ve čtvrtek 21.6. i žáci druhého stupně. Na středeční turnaj bylo přihlášeno dokonce rekordních 18 družstev, které soupeřily na 6 hřištích. Věkové kategorie pro první stupeň byly rozděleny podle ročníků a v každé kategorii byl stejný počet 6 družstev.

V nejmladší kategorii třetích tříd konkurovala domácím týmům družstva ze Starého Lískovce, avšak v semifinále si s Laštůvkovou neporadilo ani jedno staro-lískovecké družstvo. Proto se týmy ze ZŠ Bosonožská a ZŠ Elišky Přemyslovny utkaly v zápase o třetí místo. Ve finále si to rozdaly 3.C a 3.D z místní školy. Lepším týmem ve finále byla jednoznačně 3.C, která zvítězila 4:0.

Mezi čtvrťáky dokázala ZŠ Bosonožská lehce ovládnout svou základní skupinu se skóre 12:2. V druhé skupině naopak vládla útočně disponovaná 4.B z Laštůvkovy, která za 2 zápasy stihla nastřílet dokonce 21 košů. O finalistech této věkové kategorie proto nebylo pochyb. Mezitím získala třetí místo ZŠ Elišky Přemyslovny ze Starého Lískovce. Ve finálovém zápase dokázaly děti z Bosonožské zastavit košostroj bystrckých soupeřů, ale na výhru to nestačilo. Po výsledku 4:2 tak zůstalo první místo na domácí škole.

Nejstarší žáci prvního stupně měli nejpestřejší obsazení, když mezi 6 družstvy bylo až 5 různých škol. Právě proto byla tato kategorie tou nejatraktivnější. Nejvíc smůly měl tým ze ZŠ Bosonožské, která do semifinále nepostoupila jen kvůli prohře na penalty po remíze se sousedy ze ZŠ Elišky Přemyslovny. Druhým smolařem byla domácí 5.C, která nakonec ani v zápase o páté místo nezískala žádný bod ani proti Bosonožské. Semifinálové zápasy přinesly vždy derby škol ze stejné městské části. V bystrckém derby domácí 5.B porazila sousedy ze ZŠ Vejrostova jen těsným jednokošovým rozdílem. V souboji škol ze Starého Lískovce překvapila šťastnější ZŠ Elišky Přemyslovny do tehdy přesvědčivou ZŠ Labskou a po těsném výsledku 3:2 překlouzla do finále. V zápase o 3.místo si děti z Labské vybraly svou smůlu až do dna, v skupině porazily Vejrostovu 3:2, ale v zápase o třetí místo ji podlehly až rozdílem tří košů. Ve finále svou překvapivou jízdu dotáhli žáci Elišky Přemyslovny až k penaltám, v těch ale svou lepší techniku potvrdily bystrcké děti a první místo udržely doma.

Ve čtvrteční kategorii mladších žáků měla domácí Laštůvkova nejpočetnější zastoupení s pěti družstvy. Soupeřem jim byl tým ze ZŠ Jana Babáka, který před dvěma lety dokázal na Bystrckém turnaji triumfovat. V základních skupinách obsadily první místa domácí sedmácké třídy. Jejich soupeři v semifinálových zápasech byla domácí 6.A s několika korfbalisty KK Brno a taky ambiciózní tým z Jana Babáka. Šesťáci svůj věkový deficit proti sedmákům nepřekonali, na druhé straně žabovřeský tým Jana Babáka dokázal soupeře ze 7.B překvapit a postoupit do finále. V něm ale druhé překvapení již 7.A nedopustila, a tak se hosté museli spokojit s druhým místem.

V nejstarší kategorii se představily 2 domácí třídy osmáků a až z Maloměřic přijel tým ZŠ Hamry. Proto se tato kategorie odehrála systémem každý s každým na 2 kola. Po prvním kole byla ve vedení ZŠ Hamry, která si s 8.B poradila jen těsným rozdílem jediného koše a 8.A dokonce porazila až na penalty. Družstvo 8.A se udrželo ve hře o prvenství díky fotbalové výhře 1:0 nad 8.B. Druhé kolo opět přineslo fotbalovou výhru Áčka 1:0 nad Béčkem. Poté si Hamry na penalty poradily pro změnu s 8.B. V posledním zápase tak o prvním místě ještě nebylo rozhodnuto. Překvapivě však domácí tým tomuto poslednímu zápasu dominoval a po výsledku 5:2 odsunul Hamry na druhé místo.

Turnaj ukázal, že korfbal se na brněnských školách stává oblíbenou součástí výuky tělesné výchovy a již samotná účast je příjemným zpestřením závěru školního roku.

Konečné pořadí všech kategorií:

3.třídy: 1. ZŠ Laštůvkova 3.C, 2. ZŠ Laštůvkova 3.D, 3. ZŠ Bosonožská, 4. ZŠ Elišky Přemyslovny 1, 5. ZŠ Elišky Přemyslovny 2, 6. ZŠ Laštůvkova 3.B.

4.třídy: 1. ZŠ Laštůvkova 4.B, 2. ZŠ Bosonožská, 3. ZŠ Elišky Přemyslovny, 4. ZŠ Laštůvkova 4.A, 5. ZŠ Laštůvkova 4.C, 6. ZŠ Laštůvkova 4.D.

5.třídy: 1. ZŠ Laštůvkova 5.B, 2. ZŠ Elišky Přemyslovny, 3. ZŠ Vejrostova, 4. ZŠ Labská, 5. ZŠ Bosonožská, 6. ZŠ Laštůvkova 5.C.

6.+7.třídy: 1. ZŠ Laštůvkova 7.A, 2. ZŠ Jana Babáka, 3. ZŠ Laštůvkova 6.A, 4. ZŠ Laštůvkova 7.B, 5. ZŠ Laštůvkova 7.C, 6. ZŠ Laštůvkova 6.C.

8.třídy: 1. ZŠ Laštůvkova 8.A, 2. ZŠ Hamry, 3. ZŠ Laštůvkova 8.B.

Kompletní výsledky celého turnaje najdete zde.

Fotogalerii z obou dnů si můžete prohlédnout zde.


Komentáře

komentáře Disqus