U17: Generálka před Eindhovenem

V uplynulém víkendu mladí reprezentanti absolvovali poslední přípravné soustředění před odjezdem na Světový Pohár do 17 let.

Poslední soustředění trenéři zaměřili hlavně na obranu, obranu doskoku, založení útoků, hru ve 3:1, načasování pohybu a na střelbu. Nejdůležitější částí pak byla tři přípravná utkání se dvěma různými soupeři. V sobotu odpoledne s týmem Prostějova, v neděli dopoledne pak se slovenskou reprezentací.

Ve všech zápasech trenéři vystřídali všechny přítomné hráče. Potřebovali učinit finální rozhodnutí, kdo bude nominován do Eindhovenu.

První zápas proti Prostějovu dopadl pro benjamínky poměrně nelichotivě. Silný soupeř, kvalitní a těsná obrana vysokých, dlouhonohých a dlouhorukých hráčů, kteří se nebojí jít do jakýchkoli soubojů, to bylo na reprezentanty poměrně velké sousto. Zejména ze začátku. Utkání se hrálo na třetiny. Výsledky 4:13, 2:5 a 6:8 značí vzestupnou tendenci a opadnutí počátečního strachu. Celkově se výkon „sedmnáctek“ zlepšoval. Postupem času opadal respekt a hráči se tak dokázali prosadit a nějaký ten koš vstřelit. Mezi nejlepší střelce v tomto utkání patří Vendy Vernarská, Sára Sahatciu, Kačka Nevludová a Nela Kubů.

V sobotu přijela slovenská reprezentace na další přípravný zápas. Obě dvě země si tak zahrály a poměřily síly se soupeřem z protější skupiny. Oproti Prostějovu bylo Slovensko lehkým soupeřem. Hráči si vyzkoušeli natrénovanou taktiku z předchozích tréninků a snažili se co nejvíc zapůsobit na trenéry, aby to byli právě oni, kteří na Pohár pojedou. Čtyři poločasy, dva různé výsledky, celková výhra nad soupeřem. Tak nějak by se dalo jednou větou zhodnotit bratrské soupeření. První utkání skončilo 18:2, druhé 20:8, vždy ve prospěch Čechů. Z aktivní a těsné obrany však plynuly chyby mnohdy potrestané úspěšnými volnými hody nebo penaltami. Toho je potřeba se v Eindhovenu vyvarovat. Jeden či dva koše proti českému výběru mohou znamenat i prohru v klíčovém utkání. Každopádně se skórově prosadili skoro všichni nasazení hráči, nejvíce však Sára Sahatciu se šesti koši a Lucka Součková se čtyřmi.

Hned po skončení malého česko-slovenského derby byla oznámena finální nominace. Největší zastoupení se třemi hráči mají kluby SK RG Prostějov (Tomáš Buriánek, Vojtěch Ošťádal, Nikola Lorencová), KK Brno (Jiří Kohl, Adam Lorenz, Sára Sahatciu) a KCC Sokol ČB (Rostislav Kortus, Kateřina Nevludová, Lucie Součková). Dva zástupce v U17 reprezentaci mají KC – ZŠ Šenov (Michael Hák, Vendula Vernarská) a Plhov – Náchod (Mikuláš Martinec, Klára Nováková). Nejméně hráčů, ale ne nedůležitých zastupuje MS YMCA Znojmo – Jan Toufar, KKNLB – Nela Kubů a VKC Kolín – Anna Literová.

Celá reprezentace bude odjíždět ve středu 20.6. ve večerních hodinách do Eindhovenu. Ve čtvrtek ji čeká trénink a přátelské utkání s místním klubem. V pátek si zahrají již s tradičním soupeřem Anglií. A jaká jsou očekávání hlavního trenéra Jakuba Máši? „Mé očekávání je semifinále a potom případně pokus o medaile!“ Více informací o nadcházejícím Světovém Poháru přineseme ještě před odjezdem.


Komentáře

komentáře Disqus